Guardians of the Galaxy (film)

Čuvari galaksije (engl. Guardians of the Galaxy) je američki film o timu superheroja snimljen po istoimenom Marvelovim stripu. Reditelj filma je Džejms Gan, producent je Studio Marvel, a distributer Filmski studio Volt Dizni. U glavnim ulogama su Kris Prat, Zoi Saldana, Dejv Bautista, Vin Dizel, Bredli Kuper i Li Pejs.

Guardians of the Galaxy
kino-poster
RežijaJames Gunn
ProducentKevin Feige
Scenario
PredložakGuardians of the Galaxy; autor:
Dan Abnett
Andy Lanning
Uloge
MuzikaTyler Bates
FotografijaBen Davis
Montaža
StudioMarvel Studios
DistribucijaWalt Disney Studios
Motion Pictures
Datum(i) premijere
21. 7. 2014 (2014-07-21) (Dolby Theatre)
Trajanje122 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet195,9 mil. $ million[2]
Bruto prihod774,2 mil. $ million[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Radnja prati Pitera Kvila koji nakon krađe misteriozne kugle sklapa savez sa grupom autsajdera koji poseduju natprirodne moći kako bi se suprotstavio zlikovcu Ronanu koji traga za kuglom.

Film je premijerno prikazan 21. jula 2014. u Los Anđelesu dok je u bioskopima počeo da se prikazuje od 1. avgusta. Naišao je na pozitivne reakcije kritičara i publike i do sada je zaradio preko 500 miliona dolara na bioskopskim blagajnama.

Radnja uredi

Drski avanturista, Piter Kvil (Kris Prat) postaće predmet nemilosrdnog lova nakon što ukrade misterioznu kuglu za kojom žudi Ronan (Li Pejs), moćni zlikovac s ambicijama koje mogu dovesti u opasnost ceo univerzum. Da bi pobegao upornom Ronanu, Kvil nevoljno sklapa savez sa četiri potpuno različita lika – rakunom s pištoljem Roketom (Bredli Kuper), drvolikim humanoidom Grutom (Vin Dizel), smrtonosnom i enigmatičnom Gamorom (Zoi Saldana) i Draksom Razaračem (Dejv Bautista) kog vodi želja za osvetom. Kad Kvil otkrije pravu snagu kugle i opasnost koju predstavlja za kosmos, moraće da da sve od sebe da pobedi svoje rivale u očajničkom obračunu – dok sudbina galaksije visi o koncu.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Kris Prat Piter Kvil/Star-Lord
Zoi Saldana Gamora
Dejv Bautista Draks Razarač
Vin Dizel Grut
Bredli Kuper Roket
Li Pejs Ronan
Majkl Ruker Jondu
Karen Gilan Nebula
Džimon Hansu Korat
Džon K. Rajli Roman Dej
Glen Klous Ajrani Rejel
Benisio del Toro Sakupljač

Reference uredi

  1. „Guardians of the Galaxy [IMAX”]. British Board of Film Classification. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-30. Pristupljeno July 29, 2014. 
  2. Sylt, Christian (January 27, 2015). „Disney Reveals Guardians Of The Galaxy Was Over Budget At $232 Million”. Forbes. Arhivirano iz originala na datum 2015-01-30. Pristupljeno January 30, 2015. 
  3. „Guardians of the Galaxy (2014)”. Box Office Mojo. Pristupljeno January 30, 2015. 

Spoljašnje veze uredi