Gruzijska pravoslavna crkva

(Preusmjereno sa stranice Gruzijska pravoslavna Crkva)
Katedrala Sameba u Tbilisiju (20. vijek)

Gruzijska pravoslavna crkva je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 9. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava. Ima rang patrijaršije.

Gruzijska pravoslavna crkva
საქართველოს სამოციქულო ავტოკეფალური მართლმადიდებელი ეკლესია
Osnovne informacije
Osnivač Andrija Prvozvani, Sveta Nina
Autokefalnost 486 — od Antiohijske crkve
1917 — od Ruske crkve (samoproglašena)
1943 — priznanje Ruske crkve
1990 — priznanje Carigradske patrijaršije
Kanonsko priznanje Kanonski priznata
Predstojatelj Katolikos-patrijarh sve Gruzije, arhiepiskop mchetski i tbiliski Ilija II
Sjedište Tbilisi, Mcheta
Rezidencija predstojatelja Tbilisi, Mcheta
Kalendar Julijanski kalendar
Broj
Vjernika oko 3.5 miliona
Zvanična stranica patriarchate.ge

Pregled uredi

Zametki datiraju u 1. vijek nove ere, kada je misiju u tim krajevima imao apostol Andrej. Autokefalnost je dobila u 4. vijeku, kada postaje zvanična crkva Gruzije. Gruzijska pravoslavna crkva ima oko 3,5 miliona vjernika. Na čelu Gruzijske pravoslavne crkve se nalazi patrijarh-katolikos sve Gruzije, arhiepiskop mchetski i tbiliski Ilija II.

Istorija uredi

Kada su apostoli krenuli da šire Jevanđelje u rejon Kavkaza, pošao je i apostol Andrej. U te krajeve je navodno otišao i Simon od Kanana i apostol Matija. Prvu eparhiju u tim krajevima je podigao sam apostol Matija, u gradu Atskurija. Najstarija crkva je podignuta u 3. vijeku u selu Nastakisi. Od godine 303, Sveta Nina propovedala je jevanđelje u Gruzijskom carstvu (istočni deo) i za njeno vrijeme (327) hrišćanstvo je preuzeto kao državna religija, za vladavine Mirijana III i kraljice Nane. Zapadni deo Gruzije je tada bio ispod Rimskog carstva, koji je hrišćanstvo jedno vreme progonio, zato je hrišćanstvo došlo kasnije, zvanično 523. godine, pod carem Egrisijem. Kao patrona države odabrali su Svetog Đurđa.

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi