Ovo je glavno značenje pojma Groningen. Za istoimenu provinciju, v. Groningen (provincija).

Groningen je najveći i glavni grad nizozemske provincije Groningen. Groningen je najveći grad na sjeveru Nizozemske i značajan univerzitetski centar.

Groningen
Zastava Groningena
Zastava
Grb Groningena
Grb
Koordinate: 53°13′N 6°33′W / 53.217°N 6.550°W / 53.217; -6.550
Država Nizozemska
provincija Groningen
Vlast
 - Gradonačelnik Koen Schuiling
Površina
 - Ukupna 83,69 km2
 - Kopno 79,59 km2
 - Voda 4,10 km2
Stanovništvo (2007)
 - Grad 185.000
 - Gustoća 2324 st/km2
Vremenska zona Srednjeeuropsko vrijeme (UTC+1)
 - Ljeto (DST) Srednjeeuropsko ljetno vrijeme (UTC+2)
Poštanski broj 9700-9749
Pozivni broj 050
Službene stranice
groningen.nl
Karta
Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj
Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj

Položaj grada Groningena u pokrajini Groningen i pokrajine u Nizozemskoj

Historija uredi

 
Toranj Martini
 
Groningenski muzej

Najstarija arheološka nalazišta na prostoru Groningena datiraju iz mlađeg kamenog doba (oko 3950. pne.). Prvi dokumenti koji spominju Groningen datiraju iz 1040. godine. U 13. vijeku je Groningen bio značajan trgovački centar i sagrađene su gradske zidine. U 15. vijeku je Groningen bio glavni grad pokrajine Frizije. Tada je sagrađen 127 m visok toranj Martini koji je u to doba bio najviša građevina u Evropi.

Nakon 1594. je grad izgubio samostalnost i postao dio Nizozemske. Univerzitet je osnovan 1614. Nakon toga se grad jače razvio. Napadnut je u Trećem anglo-nizozemskom ratu 1672. Na samom kraju 2. svj. rata 1945. je došlo do Bitke kod Groningena u kojoj je sudjelovala kanadska intervencijska vojska koja je pobijedila njemačke snage uz pomoć nizozemskog pokreta otpora.

Geografija uredi

Groningen se nalazi na sjeveru Nizozemske. Smješten je nedaleko od obale Sjevernog mora. Reljef je nizinski i prevladava pješčano tlo. Oko grada postoji nekoliko jezera (najveće je Paterswoldsemeer južno od grada). Kroz grad je prokopano nekoliko kanala (najznačajniji je Van Starkenborghkanaal). U okolici ima mnogo nalazišta prirodnog plina. Klima je umjerena s toplim ljetima i blagim zimama i relativno malim godišnjim razlikama temperature. U proljeće i ljeti pada više padalina.

Znamenitosti uredi

Najveća znamenitost grada je srednjovjekovni toranj Martini koji je u svoje doba bio najviši u Evropi. Zanimljive su zgrade Univerziteta Groningen. Značajan je Groningenski muzej građen 1994. u modernom stilu. Značajan je Muzej nauke i Muzej stripa. Stanovnici Groningena mnogo koriste bicikle (preko polovice gradskog prometa se obavlja biciklima). Zato se Groningen naziva "Svjetski biciklistički grad".