Offaly (grofovija)

(Preusmjereno sa stranice Grofovija Offaly)

Okrug Ofali (engl. County Offaly, ir. Contae Uíbh Fhailí) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom središnjem delu, u pokrajini Lenster.

Okrug Ofali
County Offaly / Contae Uíbh Fhailí

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Ofali na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Talamor
 
Površina 2.000 km²
Stanovništvo 76.806 (2011.)
Gustina naseljenosti 38,4/km²
 
Registarske tablice OY
Veb stranica www.offaly.ie

Danas je okrug Ofali jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Talamor.

Položaj i granice okruga

uredi

Okrug Ofali se nalazi u središnjem delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi

uredi

Ofali je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 18. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Ofali je ravničarsko-brežuljkasti, 60-100 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na severu. Na krajnje jugu je okrug planinski. Tu se nalazi planina je Sliv Blum, visine do 527 metara.

Klima Klima u okrugu Ofaliju je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnija reka u okrugu Ofaliju je reka Šenon, najduža na irskom ostrvu. Od nje ka istoku je prokopan tzv. Veliki kanal, koji značajnom dužnom prolazi kroz okrug Ofali. U okrugu postoji niz močvara, od kojih je veoma poznata Alenova močvara. U okrugu nema jezera, što retkost za Irsku.

Stanovništvo

uredi
 
Grad Talamor, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Ofali živelo je preko 75 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je gotovo dvostruko manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Ofali ima gustinu naseljenosti od oko 38 st./km², što je značajno manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Ceo okrug je približno jednako naseljen.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano

uredi

Eksterni linkovi

uredi