Grof Iblis (engl. Count Iblis) je izmišljeni lik vanzemaljca iz originalne verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Patrick MacNee.

Iblis
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogePatrick Macnee
Informacije
VrstaSeraf
Rodmuško
TitulaGrof
Rođenje
Smrt

Grof Iblis se pojavljuje u dvodijelnoj epizodi War of the Gods kojom je završena prva sezona, odnosno originalna serija. U njoj članovi piloti "Vipera", istražujući nestanak svojih kolega, dolaze na neobičnu crvenu planetu i tamo pronalaze grofa Iblisa, koji tvrdi da je jedini preživio pad svemirskog broda. Iblis je doveden na Galacticu gdje svojim izuzetnim šarmom brzo stiče popularnost među posadom. Iako se Iblis odbija podvrgnuti medicinskim testovima ili išta reći o svom porijeklu, Galacticu impresionira i svojim telekinetičkim sposobnostima, ali i tako što izvede dva čuda - natjera izdajničkog grofa Baltara da se mirno preda Galactici i uspije uzgojiti oštećene usjeve na poljoprivrednom brodu. Zbog svega toga raste raspoloženje da mu se preda mjesto predsjednika u zamjenu za pomoć pri određivanju lokacije Zemlje. Usprkos toga, komandant Adama je sumnjičav i šalje Apolla, Starbucka i Shebu natrag na crvenu planetu da otkriju pravu istinu. Tamo ih dočeka Grof Iblis, sa kojim ulaze u sukob prilikom koga se ispostavi da je u pitanju demonsko biće nalik na Đavla, a prilikom koga Apollo pogine. U posljednjem trenutku, međutim, Apolla ožive anđeoski Serafi i objasne da je Iblis bio jedan od njih.

Grof Iblis se pojavljuje o stripovima o Battlestar Galactici izdanim sredinom 1990-ih, ali nema svoj ekvivalent u redizajniranoj seriji.