Grofovi Barcelone

(Preusmjereno sa stranice Grof Barcelone)

Grof od Barselone je titula koja je kroz veliki deo istorije bila vezana za titulu kralja Aragona, ali pre nego što je došlo do tog spajanja, titula se odnosila na grofa grada i njegove okoline. Grofoviju Barselonu su stvorili Franci. Nakon što je Karlo Veliki deo Iberijskog poluostrva severno od Ebra, ta linija je bila podeljena na više grofovija kojima je vladao jedan grof koji je dobijao i titulu markgrofa Hispanske marke (ili ređe, Katalonije). Markgrofovi su obično bili i grofovi Barselone, koji su onda faktički imali primat nad ostalim grofovijama s obzirom da su posedovali najviše grofovija u regionu. Grofovi, kao i svi drugi vazali u Franačkoj kraljevini, težili su da zspostave sopstvene vladajuće dinastije koje bi posedovale naslednu vlast nad provincijama i z tome su grofovi Barselone bili veoma uspešni: već krajem devetog veka Vilfred Dlakavi je bio poslednji grof kojeg su imenovali Franci - od njega pa na dalje, mesto grofa Barselone je postalo nasledno.

Grofovi imenovani od strane Franaka uredi

Prvi grofovi Barselone su nominovali franački kraljevi iz Karolinške dinastije koji se od 843. godine postaju kraljevi Francuske, a grofovi od Barselone postaju njihovi vazali.

Nasledni grofovi uredi

Od kraja 9. veka, francuski kraljevi više nisu imali moć da imenuju grofove, već se titula prenosila naslednim putem, s oca na sina. Međutim, grofovi Barselone i dalje su vazali Francuske.

Dinastija Barselone uredi

947-966 : sa Miroom I, bratom Borelja II

Godine 988, Borelj II odbija da obnovi vazalski odnos sa novim kraljem Francuske, Igoom Kapetom, i proglašava nezavisnost grofovije Barselone od kralja Francuske.

992-1057 : saErmesenda od Karkasona, žena Ramona Borelja, regentovala je u ime svog sina Berengera Ramona I i svog unuka, Ramona Berengera I
1052-1071 : sa Almodis de la Marka žena Ramona Berengera Starca

Godine 1150. Ramon Berenger IV se venčava sa Petronilom od Aragona, kćerkom Ramira II od Aragona, čime dolazi do ujedinjenja sa aragonskom kraljevskom dinastijom i stvaranja Krune Aragona. Od ovog momenta pa na dalje, grofovi Barselone su ujedno i kraljevi Aragona.

Vidi još uredi

Spisak vladara hrišćanskih kraljevina na Pirinejskom poluostrvu od Rekonkiste do danas
Vladari Portugala Vladari Španije
Kruna Kastilje Vladari Navare Kruna Aragona
Vladari Galicije Vladari Asturije Vladari Leona Vladari Kastilje Vladari Aragona Grofovi Barselone Vladari Valensije Vladari Majorke


Spisak hrišćanskih kraljevina na Pirinejskom poluostrvu od Rekonkiste do danas
Portugal Španija
Kruna Kastilje Kraljevina Navara Kruna Aragona
Kraljevina Galicija Kraljevina Asturija Kraljevina Leon Kraljevina Kastilja Kraljevina Aragon Grofovija Barselona Kraljevina Valensija Kraljevina Majorka