Grobnica markiza Yija od Zenga

(Preusmjereno sa stranice Grobnica Zeng-hou-yia)

Grobnica markiza Yija od Zenga (kineski: 曾侯乙; pinyin: Zēng Hóu Yǐ) je važno arheološko nalazište u gradu Suizhou u kineskoj provincji Hubei, a koje datira od 433. pne. Grobnica sadrži ostatke markiza Yija od Zenga. Zeng je bila manja država subordinirana svom većem i moćnijem susjedu - državi Chǔ za vrijeme perioda Zaraćenih država.

Pogled na Bianzhong markiza Yija od Zenga

Grobnicu je godine 1977. slučajno otkrila Narodnooslobodilačka armija dok je rušila brdo kako bi sagradila tvornicu u Leigudunu. Grobnica je bila sagrađena od velikih drvenih trupaca te pokriva površinu od oko 220 kvadratnih metara. Grobnica je podijeljena u četiri komore. Sjeverna komora je najveća i sadrži vojne artefakte. Istočna komora sadrži grob markiza Yija, koji je sahranjen u drvenom lakiranom kovčegu unutar još većeg kovčega. Ova grobnica također sadrži kovčege s ostacima osam žena. Zapadna komora sadrži trinaest kovčega s ostacima trinaest žena. Centralna komora je najveća, te sadrži veliki ansambl ritualnih muzičkih instrumenata, uključujući set od 65 bianzhonga (brončanih zvona).

Godine je 100 metara dalje otkrivena manj i slabije očuvana grobnica s ostacima žene u rodu s markizom Yijem. Ova grobnica je sadržavala setz od 36 brončanih zvona i drugih muzičkih instrumenata.

Eksterni linkovi uredi