Grmečka korida

(Preusmjereno sa stranice Grmečka Korida)

Grmečka korida je naziv za borbu bikova koja se tradicionalno održava u sjevernom podnožju planine Grmeča, Bosna i Hercegovina

Grmečka korida na poštanskoj marki Jugoslavije

Borba bikova stara je tradicija u Bosni. To je simbol moći na Mediteranu još od vremena prije starih Grka i odvijao se na razne načine. Danas je najpoznatija krvava korida u španskom govornom području.

Za razliku od španske koride, borba bikova u Bosni sadrži humanu dimenziju. Rezultat borbe nije smrt bikova. Bikovi se bore međusobno, na otvorenom polju, i svaki pokušava natjerati suparnika na povlačenje i napuštanje borilišta. Kada jedan od bikova instinktivno osjeti da je slabiji, povlači se.

Borbe bikova je tradicija u mnogim dijelovima Bosne, Like i Dalmacije, ali najdužu tradiciju ima borba na Međeđem brdu, opština Sanski Most. Tradicija je počela 1772. God. U bivšoj Jugoslaviji bila je ovo jedna od najpoznatijih manifestacija, često sa oko 200.000 posjetilaca. Posljednji rat u Bosni i Hercegovini doveo je do premještanja manifestacije u Oštru Luku, na teritoriji Republike Srpske.

Književnik Petar Kočić iskoristio je borbe bikova za svoju priču Jablan.

Interesantno je da se ova manifestacija prenijela na japansko ostrvo Okinavu.

Spoljne veze uredi