Za ostala značenja, vidi Grindhouse (razvrstavanje).

Grindhouse je izraz koji u SAD označava kino-dvoranu specijaliziranu za prikazivanje eksploatacijskih filmova. U prenesenom smislu se pod time podrazumijeva repertoar takvih kino-dvorana od 1950-ih do 1970-ih, odnosno filmovi koji su u njima bili prikazivani, u pravilu kao alternativa mainstream ostvarenjima koja je proizvodio Hollywood. Osim eksploatacijskih komercijalnih ostvarenja znalo se naći i ne-američkih, odnosno stranih filmova, uključujući i neke koje se danas smatra umjetničkim.

Grindhouse dvorane su originalno nastale kao "obične" dvorane, ali prije svega namijenjene publici iz niže klase, zbog čega su se otvarale u siromašnim četvrtima velikih gradova, a vlasnici su profit nastojali ostvariti prikazivanjem jeftinih B filmova, odnosno praksom prikazivanje što većeg broja različitih ostvarenja u istom danu, odnosno non-stop prikazivanju filmova. Na grindhouse dvorane je 1950-ih značajno uticala pojava televizije kao novog, popularnog medija koji im je oduzeo publiku, ali i kolaps klasičnog holivudskog poslovnog sistema u kome su veliki studiji držali lance kino-dvorana. Ključnim su se, međutim, pokazale odluke Vrhovnog suda kojima je postepeno uklanjan dotada strogi sistem filmske cenzure, a što je prikazivačima omogućilo da počnu prikazivati ostvarenja sa "problematičnim" sadržajem, uglavnom vezanim uz eksplicitni seks i nasilje, a što je 1970-ih kulminiralo kada su u repertoar ušla i pornografska ostvarenja. Potražnja za novim sadržajima, koji bi ispunili repertoare grindhouse dvorana, je bila tolika da je često nije mogla ispuniti američka kinematografija, te su se često uvozili filmovi iz inozemstva, a što je američkoj publici omogućilo uvid u različite žanrove kao što su italijanski špageti vesterni, japanski yakuza filmovi ili hongkonški filmovi borilačkih vještina.

Kraj grindhouse kinematografije je označila pojava videorekordera, odnosno kablovska televizija početkom 1980-ih koja je ciljanoj publici omogućila da u "paprenom" ili nekonvencionalnom filmskom sadržaju uživa u privatnosti i udobnosti svojih domova. Do danas se u SAD očuvalo samo nekoliko grindhouse dvorana koje među publikom uglavnom imaju nostalgične filmofile.

Godine 2007. su Quentin Tarantino i Robert Rodriguez fenomenu grindhousea odali počast sa projektom Grindhouse, filmom čiji je sadržaj trebao odgovarati dvostrukom programu tipične grindhouse dvorane 1970-ih.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi