Grgeči (lat. Percidae), glavna porodica riba iz reda perciformes[1] koja je po njoj i dobila ime. Grgeči su slatkovodne ribe od kojih neke zalaze i u bočatu vodu, a nijedna vrsta nije morska. Porodica se satoji od 11 rodova sa 235 priznatih vrsta od kojih je nekoliko opisao još Linnaeus 1750-tih godina, to su: Gymnocephalus cernua i Gymnocephalus schraetser iz roda Gymnocephalus; Perca fluviatilis ili europski grgeč; Sander lucioperca; i iz roda Zingel Z. asper i Z.zingel.

Grgeči
Perca flavescens
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Percidae
Ammocrypta bifascia
Etheostoma etowahae
Gymnocephalus baloni

Grgeč je grabežljivac oboružan brojnim malim zubićima, ali je i sam hrana drugim grabežljivim ribama. Tijelo mu je prekriveno hrapavim malim ktenoidnim ljuskama, sive je boje, a prema repu se sužava.

Spolnu zrelost dostižu između druge i treće godine. Ženke jaja polažu po potopljenoj vegetaciji u obliku traka širokih oko par centimetara, a mogu da budu duge do tri metra, koje mužjak nakon toga oplodi. Od oplođenih jaja izlegne se mlađ nakon dva tjedna, ali ih malo preživi, pošto se moraju čuvati i samih roditelja. Da bi dosegao težinu od jednog kilograma grgeču je potrebno poživjeti desetak godina.

Pravi grgeči pripadaju rodu perca od kojih dvije vrste žive u Europi (P.fluviatilis i P. schrenkii balkaški grgeč u Rusiji) i jedna u Sjevernoj Americi (P. flavescens)

Rodovi: uredi

1 rod Ammocrypta 6 vrsta:

2 rod Crystallaria 2 vrste:

3 rod Etheostoma 156 vrsta:

4 rod Gymnocephalus 5 vrsta:

5 rod Nothonotus 4vrste:

6 rod Perca 3 vrste:

7 rod Percarina 2 vrste:

8 rod Percina 46 vrsta:

9 rod Romanichthys 1 vrsta:

10 rod Sander (smuđevi) 5 vrsta:

11 rod Zingel 4 vrste:

Izvori uredi