Za ostala značenja, vidi Grey Gardens (razvrstavanje).

Grey Gardens (sh. Sivi vrtovi) je američki dokumentarni film snimljen u režiji braće Alberta i Davida Mayslesa, poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja tog žanra 1970-ih.

Grey Gardens
RežijaAlbert Maysles
David Maysles
Ellen Hovde
Muffie Meyer
ProducentAlbert Maysles
David Maysles
Associate Producer - Susan Froemke
UlogeEdith "Big Edie" Ewing Bouvier Beale
Edith "Little Edie" Bouvier Beale
FotografijaAlbert Maysles
David Maysles
MontažaEllen Hovde
Muffie Meyer
Susan Froemke
StudioPortrait Films
DistribucijaPortrait Films
Datum(i) premijere
27. 9. 1975 (1975-09-27) (NYFF)
Trajanje95 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

U njemu se prikazuje Edith "Velika Edie" Bouvier Beale i njene kćer Edith Bouvier Beale, bivše pripadnice američkog otmjenog društva, provode život na svom nekoć luksuznom, a potom posve zapuštenom imanju Grey Gardens okružene prljavštinom, otpadom, divljim mačkama i rakunima te gotovo potpuno odvojene od ostatka svijeta. Film se odlikovao inzistiranjem na realizmu, te je osim prikaza njihovih dnevnih rituala koji uključuju pjesme i plesove, dao priliku da govore o svom nekadašnjem životu, često sa brutalnom iskrenošću.

Braća Maysles su originalno namjeravali snimiti film o nećaci "Velike Edie" - bivšoj Prvoj dami Jacqueline Kennedy. Tokom priprema su, prikupljajući građu o njenom ranom životu u East Hamptonu, posjetili Grey Gardens i na kraju zaključili da će imanje i njene stanarke biti bolja tema za film. Maysles i ekipa su na imanju proveli godinu dana.

Film je s obzirom na svoju temu, ali i sadržaj, izazvao veliku pažnju te su obje žene postale svojevrsni celebrityji. Mnogo godina kasnije je i sam film i njegovo snimanje postalo predmetom nekoliko dokumentarnih filmova, a 2006. je sudbina dvije žene postala predmetom brodvejskog mjuzikla Grey Gardens. Snimanje je 2009. godine rekonstruriano u televizijskom filmu Grey Gardens u produkciji HBO-a.

Izvori uredi

  1. GREY GARDENS (A)”. Mainline Pictures. British Board of Film Classification. January 29, 1980. Pristupljeno 15. X 2013. 

Vanjske veze uredi