Michael, poznatiji pod nadimkom Great Michael, je karaka koja je godine 1512. porinuta u Škotskoj te služila kao ratni brod Kraljevske škotske mornarice.

Michael

Model Great Michaela u Ocean Terminalu, Leith
Karijera (Škotska)
Imenjak: Arhanđeo Mihovil
Naručen: c.1505
Graditelj: Newhavenski dok
Početak gradnje: 1507
Porinut: 12. oktobar 1511
Dovršen: 18. februar 1512
Nadimak: Great Michael
Karakteristike
Tip: karaka ili veliki brod
Tonaža: 1000
Dužina: 73,2 m
Širina: 11 m
Pogon: Sails
Redovna posada: 1.420: 300 mornara, 120 artiljeraca i 1000 marinaca
Naoružanje:
  • bona strana: 24 × topa
  • 3 × basilisk (1 na pramcu, 2 na krmi)
  • 30 × manjih topova (kasnije 36 glavnih topova)
Napomene:
  • 4 × jarbola
  • kruna Figurehead
  • 21 zastave & Pennants
  • 92 štitova od strijela
  • (Napomena, zbog različitih svjedočanstava je teško rekonstruirati kakve su bile specifikacije broda, te se uglavnom navode okvirne procjene.)
  • Michael je bio dug 73 m i širok 11 m. Deplasman mu je iznosio 1000 t. Imao je četiri jarbola, te 24 topa i veći broj manjih artiljerijskih oruđa. Posada mu se sastojala od 300 mornara, 120 topnika i preko 1000 vojnika.

    Michael je bio najveći ratni brod u zapadnoj Evropi svog vremena, i mnogi danas pogrešno misle da je to bio škotski odgovor na englesku Mary Rose. U stvari, brod je ime dobio po arhanđelu Mihovilu, te je bio namijenjen vođenju križarskog rata protiv Otomanskog imperija u svrhu oslobođenja Palestine.

    Međutim, sklapanje saveza između Škotske i Francuske je Great Michael umjesto toga dovelo do upotrebe u ratu protiv Engleske. U augustu 1513. je bio dio škotske ekspedicije s ciljem napada na tadašnje engleske posjede u Francuskoj. No, umjesto toga Great Michael je sudjelovao u prepadu na Carrickfergus u Irskoj.

    Vrlo brzo se pokazalo da je održavanje tako velikog broda iznad škotskih financijskih mogućnosti. U augustu 1513. je prodan Francuskoj gdje je postao dijelom francuske flote u Brestu. Škotski kroničari tvrde da su Francuzi dozvolili da taj brod "istrune", iako postoje indicije da je bio korišten u čuvenoj bitci kod Solenta tri desetlječa kasnije.

    Gradnja Great Michaela je engleskog kralja Henryja VIII natjerala da naruči izgradnju još veće karake poznate kao Great Harry.