Great Expectations (film, 1946)

Great Expectations

kino-poster
Režija David Lean
Producent Anthony Havelock-Allan
Ronald Neame
Scenario David Lean
Anthony Havelock-Allan
Cecil McGivern
Ronald Neame
Kay Walsh
Predložak Great Expectations; autor:
Charles Dickens
Uloge John Mills
Anthony Wager
Jean Simmons
Valerie Hobson
Alec Guinness
Martita Hunt
Finlay Currie
Muzika Walter Goehr
Fotografija Guy Green
Montaža Jack Harris
Distribucija General Film Distributors (GFD) Ltd.
Datum(i) premijere
26. decembar 1946 (1946-12-26)
Trajanje 113 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski

Great Expectations (sh. Velika iščekivanja) je britanski crno-bijeli film snimljen 1946. godine u režiji Davida Leana. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Charlesa Dickensa. Radnja se događa u Engleskoj u prvoj polovici 19. vijeka, a protagonist - koga kao dijete tumači Anthony Wager, a kao odralsog lika John Mills - je siroče koje će sticajem okolnosti, odnosno pomoći tajanstvenog dobročinitelja steći priliku da stekne obrazovanje i društveni ugled u Londonu.

Iako je Lean značajno skratio materijal iz književnog predloška kako bi film mogao stati u cjelovečernji format, Great Expectations se obično smatra najboljom od svih ekranizacija Dickensovog romana. To se prvenstveno tumači Leanovim vještim korištenjem crno-bijele fotografije za stvaranje specifičnog ugođaja, ali i angažmanom prilično raznovrsne ali talentirane glumačke ekipe koja je oživotvorila Dickensove likove. To je uključilo i Johna Millsa koji je tumačio lik 21-godišnjeg Pipa bez obzira što je u vrijeme snimanja imao 38 godina. Great Expectations je doživio izuzetnu gledanost, a od Jean Simmons, koja tumači lik mlade Estelle, načinio zvijezdu. Lik Pipovog prijatelja Herberta je, pak, Alecu Guinessu predstavljao jednu od prvih značajnijih uloga karijere.

Great Expectations je osvojio dva Oscara - za scenografiju i crno-bijelu fotografiju. Godine 1999. je u anketi časopisa Total Film proglašen petim najboljim britanskim filmom svih vremena.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi