Great Expectations

Great Expectations (sh. Velika iščekivanja) je roman engleskog književnika Charlesa Dickensa, originalno objavljen 1861. godine. Protagonist i narator je Philip Pirrip alias Pip, mladić koji je odrastao kao siromašno siroče u močvarama Kenta, i kome tajanstveni dobročinitelj omogući obrazovanje i priliku da u Londonu pokuša postati pripadnikom "pristojnog" društva. Radnja prikazuje kako mu novi život postavlja brojna iskušenja, od kojih su mnoga vezana uz hladnu ali lijepu djevojku Estellu.

Great Expectations
Naslovna stranica prvog toma prvog izdanja, jul 1861
Autor(i)Charles Dickens
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)realistički roman
IzdavačChapman & Hall
Datum izdanja1861 (u tri toma)
Vrsta medijaštampa
Stranica544

Great Expectations je bio Dickensov trinaesti i pretposljednji roman; iako nije bio najpopularniji, veliki dio kritičara i historičara književnosti ga smatra najzrelijim. Dok, s jedne strane po svojoj strukturi predstavlja primjer bildungsromana, u njemu Dickens koristi priliku da s velikom dozom društvene kritike, ali i za tadašnje standarde prilično eksplicitno, siromaštvo i druge aspekte društvene patologije u Engleskoj njegovog vremena. Čitatelje je, međutim, najviše osvojio prikazom niza neobičnih i ekscentričnih likova kao što je Estellina bogata starateljica Miss Havisham.

Great Expectations je u 20. vijeku postao predmetom brojnih televizijskih i filmskih ekranizacija, među kojima se najviše ističe istoimeni film Davida Leana iz 1946. godine.

Vanjske veze uredi

Online izdanja
Ostalo