Grb Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika

Državni grb Sovjetskog Saveza usvojen je 1923. godine i bio je u upotrebi sve do raspada 1991. godine. Iako je, tehnički, više amblem nego grb, pošto ne poštuje heraldička pravila, na ruskom se naziva gerb (grb).

Grb Sovjetskog Saveza

Prva verzija uredi

Projekt prve verzije grba usvojen je 6. srpnja 1923. godine na Drugoj sjednici Centralnog izvršnog komiteta (CIK) SSSR-a i rad na ovoj verziji je završen do 22. rujna te godine. Dizajn je određen sovjetskim ustavom iz 1924. godine: „Državni amblem SSSR-a sačinjen je od srpa i čekića na globusu, naslikanog iznad zraka sunca i uokvirenog snopovima pšenice, sa natpisom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ na šest jezika: ruskom, ukrajinskom, bjeloruskom, gruzijskom, armenskom i tursko-tatarskom. Na vrhu amblema nalazi se crvena zvijezda petokraka.“

Druga verzija uredi

Prema sovjetskom ustavu iz 1936. godine, SSSR je sačinjen od 11 republika. Iz tog razloga, najveća razlika u novoj verziji grba u odnosu na prethodnu bilo je 11 traka sa natpisom državnog mota SSSR-a na 11 jezika.

Treća verzija uredi

Broj republika u SSSR-u uskoro se povećao na 16, pred Drugi svjetski rat, ali je grb izmjenjen tek poslije rata. Odlukom Presidija Vrhovnog Sovjeta SSSR-a, od 26. lipnja 1946. godine, svih 16 republika koje su činile SSSR bile su predstavljene na grbu. Državni moto SSSR-a ispisan je na 16 traka na 16 jezika (estonski, letonski, litvanski, moldavski i finski jezik su dodati na prethodnu verziju). Natpisi na azerskom, turkmenskom, uzbeku, tadžikistanskom, kazahskom i kirgiškom jeziku su korigirani zbog prelaska sa latinice na ćirilicu.

Četvrta verzija uredi

1956. godine Karelo-Finska SSR je uobličena u Karelo-Finsku ASSR i uskoro se ovo odrazilo i na grb SSSR-a. Odlukom Presidija Vrhovnog Sovjeta SSSR-a iz 12. rujna 1956. godine, traka koji je nosio državni moto SSSR-a na finskom je uklonjen.

Još jedna manja izmijenjena je učenjena u tekstu državnog mota SSSR-a na bjeloruskom jeziku Odlukom Presidija Vrhovnog Sovjeta SSSR-a iz 1. travnja 1958. godine.

Opis grba uredi

Grb prikazuje tradicionalno obilježje komunista - srp i čekić i crvenu zvijezdu petokraku iznad zemljine kugle, sa dva pšenična snopa prekrivena državnim motom SSSR-a („Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ na službenim jezicima sovjetskih republika, u obrnutom rasporedu od reda spominjanja u Ustavu SSSR-a.

Svaka Sovjetska republika (SSR) i Autonomna Sovjetska Republika (ASSR) su imale svoj grb, u mnogome inspiriran grbom Sovjetskog saveza.