Grb Pule štit je zelene boje u kojem je latinski križ zlatne (žute) boje. Krakovi križa dodiruju rub štita. Grb Grada je povijesni grb Grada Pule koji je postao službenim 1993. godine[1]. Grb se koristi na način kojim se ističe tradicija i dostojanstvo Grada Pule.

Povijesni grb Svečani grb
povijesni grb
svečani grb

Za svečanu službenu uporabu ističe se grb na renesansnom štitu posebno oblikovan (uglovi, sredina gornjeg ruba i dno su zašiljeni), obrubljen i odozgo ukrašen bočnim uvojcima i središnjim stiliziranim cvijetom ljiljana povezan s križem bijelom lentom na postamentu.

Grb Pule sličan je drugim jednostavnim grbovima s križem tako čestim u Istri, ali ipak kombinacija boja ovdje je jedinstvena - u zelenom štitu zlatni križ.

Blazoniranje i konstrukcija uredi

Grb Grada je povijesni grb Grada Pule. Grb Grada Pule je štit zelene boje u kojem je latinski križ zlatne (žute) boje. Krakovi križa dodiruju rub štita. Omjer širine i visine štita je 5:6 modularnih jedinica. Debljina kolca i grede jednaka je 1 modularnoj jedinici. Greda križa udaljena je od gornjeg ruba štita 2 modularne jedinice. Kolac križa udaljen je od lijeve i desne ivice štita 2 modularne jedinice.

Boje uredi

Prikaz tonova boja na grbu i zastavi nije precizno određen u posebnoj odluci Gradskog vijeća. U grafičkim materijalima ovisno o modelu boja najčešće su zastupljeni sljedeći tonovi:

Boja Prikaz Pantone CMYK RGB HTML kôd
zelena 356 C 87-33-100-17 41-115-59 #29733B
žuta (zlatna) 1235 C 0-33-100-0 250-181-0 #FAB500

Grb Pule u vrijeme SFRJ uredi

Nakon Drugog svjetskog rata Pula je prestala koristiti svoj povijesni grb s križem, a umjesto njega koristio se grb sa štitom plave boje na kojem se nalazio prikaz Arene u bijeloj boji. Ispod Arene, pri dnu grba, nalazile su se četiri valovite pruge bijele boje. U gornjem lijevom uglu, gledano heraldički, bila je prikazana petokraka zvijezda crvene boje.

Zastava Pule uredi

Zastava grada Pule je pravokutnik zelene boje u kojem je latinski križ zlatne (žute) boje. Krakovi križa dodiruju rubove zastave. Omjer dužine i visine (širine) zastave je 2:1, odnosno 10:5 modularnih jedinica. Debljina kolca i grede križa jednaka je 1 modularnoj jedinici. Greda križa udaljena je od koplja (tj. od lijeve ivice) 3 modularne jedinice. Kolac križa udaljen je od gornje i donje ivice zastave po 2 modularne jedinice.

Zastava Pule također je netipična, iskačući iz obrasca utvrđenog za hrvatske gradske zastave, prema kojem zastave moraju biti jednobojne s grbom.[2]

Galerija uredi

Izvori uredi

  1. https://www.fotw.info/flags/hr-pn-pu.html
  2. The FAME: Istarska županija - gradovi

Vanjske poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: grb grada Pule