Grb Naurua je nastao u vreme proglašenja nezavisnosti 1968.godine, a u zvaničnoj upotrebi se nalazi od početka `70 godina XX veka. Sačinjava ga štit izdeljen na tri dela,oivičen palminim konopcima sa dvanaestokrakom srebrnom zvezdom i natpisom Naoero iznad i državnim motoom God`s Will First (Božija volja prvo) ispod štita.

Izgled grba uredi

Sam štit je podeljen na tri dela, jedan gore i dva dole. U gornjem delu se nalazi srebrni simbol za fosfor(grčki krst nad jednakostraničnim trouglom) na zlatno tkanoj podlozi. U donjem levom delu se nalazi tamno plava ptica Fregata(lat. Fregata) na stalku koja gleda na levo na srebrnoj pozadini preko koje se u donjem delu nalaze svetlo plave talasaste linije. U donjem desnom delu se nalazi grana sa cvetovima kalofiluma(lat. Calophyllum) na svetlo plavoj pozadini.

Štit je uokviren konopcima sa palminim granama, perjem Fregata ptice i ajkulinim zubima koji su uobičajeni rekviziti lokalnih plemenskih poglavica prilikom izvođenja rituala.

Nad štitom se nalazi dvanaestokraka srebrna zvezda koja se pojavljuje i na zastavi Naurua iznad koje se nalazi natpis Naoero kako se republika naziva na nauruanskom, dok se ispod štita nalazi ispisan državni moto God`s Will First.

Simbolika grba uredi

Srebrni simbol za fosfor predstavlja fosfate kojima je ostrvo bogato i koji su glavni izvor njegovog bogatstva, dok zlatno tkanje u pozadini simbolizuje narod Naurua. Fregata ptica predstavlja ostrvsku faunu, plavi talasi Tihi okean koji ga okružuje,a grana kalofiluma ostrvsku floru.

Dvanaestokraka srebrna zvezda simbolizuje samo ostrvo, njeni kraci dvanaest autohtonih plemena koja su na njemu živela, dok srebrna boja predstavlja fosfate koji su doneli bogatstvo ostrvu.

Vidi još uredi

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova