Gram Parsons (5. novembar 1946 – 19. septembar 1973) bio je američki pjevač, kompizitor, gitarist i piajnist. Iako je Parsons najpoznatiji po country muzici, u svojm je opusu često miješao elemente bluesa, folka i rocka stvorivši stil koji je sam nazvao "kozmičkom američkom muzikom".[1] Osim kao solo izvođač, bio je članom nekoliko znamenitih bendova među kojima se ističu International Submarine Band, The Byrds i The Flying Burrito Brothers. Iako mu je karijera bila kratka, smatra se kako je imala značaj za razvoj countryja i rocka.

Gram Parsons
Lični podaci
Ime po rođenjuIngram Cecil Connor III
Datum rođenja(1946-11-05)5. 11. 1946.
Winter Haven, Florida
Datum smrti19. 9. 1973. (dob: 26)
Joshua Tree, Kalifornija
PorijekloWaycross, Džordžija
Zanimanjekantautor, gitarist, pijanist
Muzički rad
ŽanrCountry, country rock, rock
Instrumentvokjali, gitara, klavir, orgulje
Diskografska kućaReprise, A&M
Ostalo
Povezani izvođačiInternational Submarine Band
The Byrds
The Flying Burrito Brothers
Emmylou Harris
Službene stranicegramparsons.com

Parsons se odrastao u imućnoj, ali problematičnoj proidci, te je prije početka muzičke karijere studirao na Harvardu. Godine 1966. je osnovao International Submarine Band, koji se raspao prije izlaska debitanskog albuma Safe at Home 1968. Početkom 1968. se Parsons priključio grupi The Byrds i igrao važnu ulogu u stvaranju znamenitog albuma Sweetheart of the Rodeo. Krajem iste godine Parsons je napustio grupu i zajedno sa bivšim kolegom Chrisom Hillmanom stvorio The Flying Burrito Brothers 1969. godine, izdavši iste godine album The Gilded Palace of Sin. Iako hvaljen od kritike, album je slabo prodavan, a nakon nespretno vođene nacionalne turneje i na brzinu sklepanog albuma Burrito Deluxe, Parsons je početkom 1970. iz njega izbačen. Potom je potpisao ugovor s kućom A&M Records, ali je 1971. odustao od najavljenog solo albuma. Parsons se potom preselio u Francusku, gdje je živio u Villi Nellcote sa svojim prijateljem Keitjom Richardsom iz benda The Rolling Stones. Vrativši se u Ameriku, Parsons se sprijateljio sa Emmylou Harris, koja mu je pomogla s vokalima na njegovom prvom solo albumu GP, izdanom 1973. Iako je doživio pohvalne kritike, nije se uspio probiti na top-liste, kao i njegov kasniji album Grievous Angel (posthumno izdan 1974).

Parsons je 19. septembra 1973. umro od predoziranja drogom u hotelu Joshua Tree Inn u gradu Joshua Tree. Njegovo tijelo su prijatelji ukrali pred sam pogreb kako bi ga, u skladu sa njegovim željama, a protiv volje, porodice kremirali u pustinji. Taj je događaj opisan u igranom filmu Grand Theft Parsons iz 2003. godine.

Parsons je nakon smrti stekao reputaciju jednog od najuticajnijih muzičara svog doba, koji je stvorio žanrove country rocka i alt-countryja.[2]

Izvori uredi

  1. Leggett, Steve. „Gram Parsons Archive, Vol. 1: Live at the Avalon Ballroom 1969 review”. Allmusic. Pristupljeno 21 March 2010. 
  2. Erlewine, Stephen. „Gram Parsons Biography”. Allmusic. Pristupljeno 21. III 2010. 

Vanjske veze uredi