Grafički procesor

Grafički procesor, GPU, grafička procesorska jedinica ili grafički čip (engl. Graphics Processing Unit, ponekad i engl. Visual Processing Unit ili VPU) je procesor specijaliziran za prikazivanje obične i napredne računarske grafike. Grafički čip se obično nalazi na grafičkim karticama ili procesorima.

Grafički procesor Nvidijine grafičke kartice, ujedno i glavni deo jedne grafičke kartice
NVIDIA GeForce 6600GT (NV43) GPU

Od njega u najvišoj mjeri zavise mogućnosti grafičke kartice, a u puno manjoj meri od količine memorije na istoj. Grafički procesor obavlja glavni zadatak obrađivanja scene, dok memorija služi kao spremnik za teksture i ostale neophodne podatke. Što je brža memorija na grafičkoj kartici, to brže ona može da pohranjuje i dostavlja podatke koje GPU obrađuje.

Grafički čip je isprogramiran tako da veoma brzo obrađuje razne vrste grafike. Prvi grafički čipovi su imali primitivne operacije kojima se iscrtavanje trouglova, krugova i uglova izvršavalo mnogo brže, što ujedno znači da je glavni procesor oslobođen i ne mora izvršavati te operacije što rezultuje u ukupno većoj brzini sistema. Svi noviji čipovi imaju podršku za obrađivanje jednostavnih i naprednih 3D i video operacija.

Proizvođači grafičkih čipova uredi

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi