Princeza Grace od Monaka née Grace Patricia Kelly (12.11. 192914.9. 1982.) bila je Oscarom nagrađena američka filmska i kazališna glumica koja je, nakon udaje za princa Rainiera III od Monaka godine 1956. postala Njeno Uzvišeno visočanstvo Princeza od Monaka, iako se češće nazivala Princza Grace od Monaka. Princeza Grace nakon braka imala dvojno američko i monegaško državljanstvo. Trenutni vladar Albert II je sin princa Rainiera i princeze Grace. Američki filmski institut je Kelly stavio na 13. mjesto među najvećim ženskim zvijezdama svih vremena.

Grace Kelly
Princeza (kneginja) Monaka
Suprug/a Rainier III od Monaca
Potomstvo Caroline, princeza od Hanovera
Albert II od Monaka
Princeza Stéphanie od Monaja
Puno ime Grace Patricia Kelly
Kuća Kuća Grimaldi
Otac John B. Kelly, Sr.
Majka Margaret Katherine Majer
Rođen/a (1929-11-12)12. 11. 1929.
Philadelphia, Pennsylvania
Umro/la 14. 9. 1982. (dob: 52)
Monako
Zanimanje glumica
Potpis
Religija katolkinja

Biografija uredi

Grace Patricia Kelly je rođena u Filadelfiji, Pensilvanija, 12. novembra 1929. godine. Provodivši sasvim obično detinjstvo i mladost, došla je do spoznaje da želi da postane glumica i nakon mature 1947. kreće u Njujork da okuša sreću. Karijeru je počela kao model i glumica sporednih uloga na Brodveju i u televizijskim emisijama. Nezadovoljna onim što joj nudi Njujork, Grace se zapućuje u južnu Kaliforniju da bi započela primamljiviju karijeru – glumice velikog ekrana.

U svom prvom filmu “Fourteen hours” pojavljuje se 1951. sporednom ulogom i time joj se otvaraju vrata u svet filma. Odmah sledeće godine dobila je ulogu u filmu “High noon” uz legendardnog Garyja Coopera, film koji se kasnije pokazao kao veoma popularan a zatim snima “Mogambo” uz Clarka Gablea i Avu Gardner. Svi ovi filmovi je donekle izbacuju u sferu poznatijih glumica, ali tek “Rear Window” koji snima 1954. sa James Stewart-om je izbacuje u prvi plan. To je bio prvi film koji je snimala pod režijom poznatog režisera Alfreda Hitchcocka i ujedno je to film koji je od nje načinio “bona fide” zvezdu. 1954. je bila plodna godina za Grace, ukupno snima pet filmova: posle “Green fire” pojavljuje se u “Dial M for Murder” (režija Alfred Hitchcock), zatim snima “Country Girl” sa Bign Crosby-em, za kojeg dobija Oskara za najbolju žensku ulogu, i napokon poslednji film te godine, “Bridges at Toko-Ri” uz plejadu ponajboljih glumaca tog doba.

Sledeće godine ponovo se nalazi pod režijskom palicom Alfreda Hitchcocka U “To Catch a Thief” gde glumi uz Caryja Granta, a 1957 odrađuje zajedno sa Frank Sinatrom I Bing Crosby-em mjuzikl “High Society”, obradu filma “Philadelphia story” iz 1940. Iz tog filma ostaje nezaboravna melodija “True love” koju Grace peva u duetu sa Bingom, a ujedno će se pokazati da je to njeno poslednje pojavljivanje na velikom ekranu.

Velika promena u njenom životu dešava se kada Grace upoznaje i odluči se da se uda za princa Rainiera III od Monaka. Postavši princeza, odustaje od filmske karijere i odlazi sa velikih ekrana, posvećuje se porodici – braku i troje dece. Iako se povukla iz holivudskog sjaja i slave, ostala je u srcima svih obožavalaca – miliona ljudi širom sveta, koji su u njoj videli ostvarenje najluđih i najlepših snova. Nažalost, sve je snažno potresla vest o njenoj tragičnoj preranoj smrti – princeza Grace od Monaka poginula je automobilskoj nesreći septembra 14. 1982. u svojoj 52 godini, u Monaku – ironičnom igrom sudbine - u blizini mesta gde je snimljena scena piknika u filmu “Country Girl”, scena tokom koje je prvi put čula za princa Rainiera videvši njegove vrtove koji se prostiru niz mediteransku obalu.

Eksterni linkovi uredi

Monegaška kraljevska porodica
Supruga vladajućeg monarha Monaka
Prethodi:
Ghislaine Marie Françoise Dommanget
Princeza od Monaka
1956 - 1982
Slijedi:
prazno