Grčka košarkaška liga

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Orologio arancio.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.

A1 Ethniki ili (Grčki: A1 Εθνική Κατηγορία) je najviši razred grčkog košarkaškog natjecanja. Osnovana je 1927. godine, a sastoji se od 14 klubova. Jedna je od 5 najjačih europskih košarkaških liga.

A1 Ethniki
Šport Košarka
Države  Grčka
Osnovana 1927.
Broj klubova 14
Prvaci (2013./14.) Panathinaikos BC
Najuspješniji klub Panathinaikos BC (34)
Službena stranica www.esake.gr

PovijestUredi

Košarka se u Grčkoj pojavljuje 1910., a prva natjecanja odigrana su 1925. godine. Prvo službeno košarkaško prvenstvo organizirano je 1927. Grčka liga je jedna od najjačih europskih košarkaških liga i dugo je bila smatrana najboljem košarkaškom ligom poslije američke NBA. U njoj igraju klubovi koji su obilježili povijest europske košarke, poput današnjih euroligaša Panathinaikosa i Olympiakosa. Ostale momčadi poput Arisa i AEK-a isto su tako napravile značajnije uspjehe u europskoj košarci. Usprkos tome što je do sada prvenstvo odigrano 74 puta, a samo 9 klubova je osvajalo to natjecanje. Među njima prednjači Panathinaikos koji je prvenstvo osvojio 34 puta.

PovijestUredi

           

Vanjske vezeUredi