Masters of the Universe

(Preusmjereno sa stranice Gospodari svemira)

Gospodari svemira (manje formalno Mastersi) medijska su franšiza u vlasništvu Mattela. Poznata je po svojim likovima kao što su He-Man i Skeletor. Otkad je pokrenuta 1981, franšiza je stvorila, među ostalim proizvodima, šest linija akcionih figura, četiri animirane televizijske serije, brojne stripove i igrani film. Prve slikovnice napisao je Donald F. Glut.[1]

Verzije franšize

uredi

Mattel je više puta mijenjao koncept ove franšize. U slikovnicama koje su se pojavile uz prve akcione figure, He-Man je putujući barbarin koji se, s nekolicinom svojih saradnika, bori protiv Skeletora i isto tako malog broja njegovih pomoćnika na opustošenoj planeti Eterniji. U prvim minijaturnim stripovima, He-Man živi u manje-više srednjovjekovnom dvorcu kralja Randora. Treću veliku izmjenu uveo je Filmation, prema kojoj se princ Adam pretvara u He-Mana. U igranom filmu iz 1987, opet, naizgled ponovo nema princa Adama i transformacije. Preostale dvije varijante su Nove avanture He-Mana, gdje He-Man i Skeletor idu u budućnost, te Gospodari svemira iz 2002, koji se u mnogim konceptima vraćaju Filmationovoj verziji. Pored tih glavnih varijanti, postoje brojna neslaganja i u njima samima; na primjer, nakon što se pojavila Filmationova animirana serija, dizajn likova je ponekad bio bliži onome u animiranoj seriji a ponekad akcionim figurama.

Izvori

uredi
  1. „E-mail interviews with Donald F. Glut”. DonaldGlut.com. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-18. Pristupljeno 14. 02. 2007.