Gormond od Picquignyja

Gormond od Picquingnyja (francuski: Gormond de Picquigny; također poznat i po imenima Garmond, Gormond, Germond, Guarmond, Waremond ili Warimund; prije 1069 - 1128) bio je latinski patrijarh Jeruzalema od 1118. do smrti.

Rodio se u plemićkoj porodici iz francuske Pikardije, te neko vrijeme bio feudalni gospodar Picquignyja. Imao je suprugu po imenu Béatrix de Daours, a s njom i petoro djece, uključujući sina Gerarda koji će naslijediti njegovo leno.

Dužnost patrijarha u Jeruzalemu je preuzeo nakon smrti svog prethodnika Arnulfa od Chocquesa. Godine 1120. je sazvao Sabor u Nablusu čije su odluke predstavljale svojevrsni konkordat između Crkve u Outremeru i Jeruzalemskog Kraljevstva. Mnogo poznatija je bila odluka da se odobri rad grupe vitezova na čelu sa Hugues de Payensom koji će kasnije postati poznati kao templari. Godine 1123. je pak njegovim posredovanjem sklopljen sporazum o vojnom savezu između Jeruzalemskog Kraljevstva i Republike Venecije koji je po njemu dobio ime Pactum Warmundi. Sačuvana je i njegova koresponedncija sa španskim historičarem Diegom Gelmirezom, nadbiskupom Santiaga de Compostele. Gormond, koji je u kronikama opisan kao dobar i vjeran prijatelj kralja Balduina II je umro 1128.

Prethodi:
Arnulf od Chocquesa
latinski patrijarh Jeruzalema
1119–1128
Slijedi:
Stephen od La Fertéa