Gori je industrijski (pretežno prehrambena i tekstilna industrija) i univerzitetski grad gruzijske oblasti Šida Kartli sa oko 50 000 stanovnika. Nalazi se na obroncima Kavkaza, na ušću reke Liahvi u Kuru, na nadmosrkoj visini od 588 m. Udaljen je 88 km zapadno od Tbilisija. Gori je u svetu poznat najviše po tome što je rodno mesto Josifa Visarionoviča Staljina.

Gradska skupština i Staljinov spomenik

Istorija

Po arheološkim i numizmatičkim nalazima vidi se da je grad naseljen još u antičkom dobu. Grad se prvi put pominje tek u VII veku, a značajnije mesto u istoriji zauzima za vreme vladavine gruzijskog kralja Davida «Graditelja» (1089-1125) koji je proširio i uredio grad. U velikom zemljotresu 1920. godine grad je dosta uništen. Avgusta 2008. godine, grad se našao na meti ruske avijacije tokom rata u Gruziji 2008., a privremeno je bio i okupiran od strane ruske pešadije

Znamenitosti

Najpoznatija znamenitost grada je Staljinov muzej, koji je napravljen tik pored njegove rodne kuće. Njegova rodna kuća je sačuvana, a nad njom je napravljen impozantni pokrov koji podseća na Grčke hramove.
U kompleksu muzeja se čuva i vagon iz voza kojim je Staljin putovao jer se plašio letenja. Oko muzeja je park oko koje su i sa leve i desne strane Staljinova ulica. Dve ulice se spajaju ispred muzeja u i postaju Staljinova avenija.

 
Park i fontana ispred Staljinovog muzeja











Iznad grada je srednjovekovna tvrđava Goristsikhe, a u okolini su arheološki ostaci drevnog grada u kamenu Uplistsikhe, niza manastira od kojih je najznačajniji Atina Sionska i crkva Goridžvari u kojoj počiva glava sv. Đorđa.glava sv. Đorđa.


Eksterni linkovi