Gordon Donald Fee (Ashland, 23. 5. 1934. – ), američko-kanadski teolog, autor i profesor, poznat po djelima o pneumatologiji i tekstualnoj kritici Novog zavjeta.

Gordon Fee
RođenjeGordon Donald Fee
(1934-05-23)23. 5. 1934.
Ashland, Oregon, SAD
NacionalnostAmerikanac; Kanađanin
Alma materPacifički univerzitet Seattle (B.A.; M.A.)
Univerzitet u Južnoj Kaliforniji (Ph.D.)
Zanimanjeteolog, autor, profesor
Poznat/a popneumatologiji i tekstualnoj kritici Novog zavjeta
Vjeroispovijestpentekostalizam
Djeca4
RoditeljiDonald Horace Fee (otac)
Gracy Irene Jacobson (majka)
RodbinaDonna Mae (sestra)

Biografija uredi

Fee je rođen 1934. u gradiću Ashlandu u Oregonu, kao sin Donalda Horacea Feea (19071999), pentekostalnog pastora koji je služio u nekoliko crkava u saveznoj državi Washington, i Gracy Irene Jacobson (19061973) koja je uz njega imala i stariju kćer Donnu Mae. Gordon je pohađao Pacifički univerzitet u Seattleu i 1956. stekao je titulu prvostupnika (B.A.), a dvije godine kasnije i magistra (M.A.) s tezom Svjedok historije Krista u spisima Frederica Farrara (engl. The witness of history to Christ in the writings of Frederic William Farrar). Visoko obrazovanje nastavio je na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji i 1966. obranio doktorsku disertaciju (Ph.D.) pod naslovom Značaj papirusa Bodmer II i papirusa Bodmer XIV-XV za metodologiju novozavjetne tekstualne kritike (engl. The significance of Papyrus Bodmer II and Papyrus Bodmer XIV-XV for methodology in New Testament textual criticism).

Akademsku karijeru Fee je započeo kao asistent na Univerzitetu Vanguard u Costa Mesi (19661969) odnosno kao profesor Biblije na Koledžu Wheaton u Wheatonu (19691974). Nakon toga, radio je kao profesor Novog zavjeta na teološkom sjemeništu Gordon–Conwell u Hamiltonu (19741986), te kao profesor emeritus Novog zavjeta na Koledžu Regent u Vancouveru (1986–). Nakon smrti F. F. Brucea 1990. postao je glavni urednik Novog tumačenja Novog zavjeta (NICNT), evangeličke serije knjiga koju izdaje kuća William B. Eerdmans. Fee je član Vijeća za prijevod Biblije (engl. Committee on Bible Translation; CBT) i surađivao je na NIV-u i TNIV-u, službenim engleskim prijevodima Biblije. Također, član je i savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za kršćanske studije (engl. International Institute for Christian Studies). Potpisuje više od deset monografija na temu pneumatologije i tekstualne kritike Novog zavjeta, i pri izradi određenih izdanja surađivao je s Douglasom K. Stuartom i Markom L. Straussom. Godine 2010. Univerzitet Northwest iz Kirklanda dodijelio mu je počasni doktorat teologije (D.D.). Uz američko posjeduje i kanadsko državljanstvo, oženjen je i ima četvero djece.

Opus uredi

Literatura uredi

  • (en) JCC (1969). Outstanding Young Men of America. Montgomery, Alabama: Junior Chamber of Commerce. str. 134. 

Vanjske veze uredi