Goran Višnjić

Goran Višnjić (Šibenik, 9. rujna 1972.), hrvatski glumac koji se pojavljuje u mnogim američkim filmovima i serijama. Njegova najzapaženija uloga bila je ona dr. Luke Kovača u hit televizijskoj seriji Hitna služba (ER). Zahvaljujući toj ulozi dva puta je bio nominovan za jednu od prestižnih holivudskih nagrada, Screen Actors Guild Awards.

Goran Višnjić
Biografske informacije
Rođenje9. 9. 1972. (1972-09-09) (dob: 51)
Šibenik, SR Hrvatska, SFRJ
SupružnikEva Višnjić (1999.-danas)
Djeca2
Znamenite uloge
dr. Luka Kovač u ER

Životopis uredi

Karijera uredi

Već od malih nogu pojavljuje se u raznim kazališnim predstavama. Prvi put se na velikom platnu pojavljuje u kontroverznom jugoslavenskom filmu Braća po materi (1988.), u kojem je glumio mladog ustašu. Kada se Jugoslavija počela raspadati, Višnjić se nalazio na odsluženju jednogodišnjeg vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Napustio je JNA i vratio se u Šibenik, gdje se pridružio Hrvatskoj vojsci (HV) u obrani svog rodnog grada od napada krajiških Srba, pripadnika JNA. Nakon napuštanja Hrvatske vojske, seli se u Zagreb gdje upisuje Akademiju dramske umjetnosti. Kao studenta na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta u predstavi koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Višnjić se proslavio tom ulogom.

Prije Hitne službe, Višnjić je glumio manje uloge u filmovima Mirotvorac (The Peacemaker), Dobrodošli u Sarajevo (Welcome to Sarajevo) i Practical Magic. 1998. godine pojavio se u Madonninom glazbenom video spotu za pjesmu The Power of Good-Bye, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Pridružio se ekipi Hitne službe na snimanju šeste sezone (krajem 1999.), a danas (2008.) je njen glavni glumac. Ugovorom je bio vezan za snimanje sve do trinaeste sezone, a daljnje produživanje njegove uloge u seriji nije bilo definirano. Pošto serija s emitiranjem završava sredinom 2009. godine, Goran će se pojaviti i u zadnjim epizodama.

U međuvremenu je glumio u filmovima The Deep End, Posljednja volja i Doctor Sleep te posudio glas u animiranom filmu Ledeno doba (Ice age). Nakon toga glumio je i u mini-seriji Spartak (Spartacus) te u hrvatskom filmu i istoimenoj televizijskoj seriji Duga mračna noć. Pojavljuje se i u filmu Elektra, s Jennifer Garner u glavnoj ulozi. Tijekom ljeta 2005., Višnjića se često spominjalo u kontekstu kandidata za igranje uloge Jamesa Bonda u nadolazećem Casino Royal. Poznato je da je prošao audiciju za tu ulogu te završio kao "finalist", iako je na kraju uloga dodijeljena britanskom glumcu Danielu Craigu.

Privatni život uredi

Višnjić je u braku s Evom Višnjić, kćerka hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka, te su nedavno posvojili dijete, sina Tina. U ljeto 2007. Višnjić se našao u središtu skandala u kojemu ga je Šibenčanka Mirela Rupić proglasila ocem svoje kćerkice Lane Lourdes. Glumac je priznao preljub i vjerojatno očinstvo koje se mora utvrditi DNK analizom.

Filmografija uredi

Televizijske uloge uredi

Filmske uloge uredi

Vanjske veze uredi