Goodbye, Mr. Chips (film, 1969)

Goodbye, Mr. Chips (film, 1969)
Režija Herbert Ross
Producent Arthur P. Jacobs
Scenario Terence Rattigan
Predložak Goodbye, Mr. Chips; autor:
James Hilton
Uloge Peter O'Toole
Petula Clark
Michael Redgrave
Siân Phillips
Alison Leggatt
Muzika Leslie Bricusse (songs)
John Williams (underscore)
Fotografija Oswald Morris
Montaža Ralph Kemplen
Studio APJAC Productions
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
5. novembar 1969 (1969-11-05) (Palace Theatre u New Yorku)
[1]
Trajanje 152 min. (originalno izdanje)
148 min. (video izdanje)
155 min. (redateljska verzija)
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Goodbye, Mr. Chips (sh. Zbogom, gospodine Chips) je američki filmski mjuzikl snimljen 1969. godine u režiji Herberta Rossa, kome je to predstavljao režijski debi. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Jamesa Hiltona, odnosno remake Istoimenog britanskog crno-bijelog filma iz 1939. godine. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Peter O'Toole, je Arthur Chipping, konzervativni i uštogljeni, ali u suštini dobronamjerni nastavnik latinskog u elitnoj britanskoj školi. Radnja prati četrdeset godina njegove karijere, pri čemu je poseban naglasak stavljen na neobičnu ljubavnu vezu i brak sa slobodoumnom zabavljačicom Katherine (čiji lik tumači Petula Clark), a koja će tragično završiti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Američki studio MGM je planove da Goodbye, Mr. Chips, koji se često navodi kao jedan od najboljih filmova predratne britanske kinematografije, adaptira za mjuzikl, imao još 1951. godine. Poticaj da se oni pretvore u stvarnost su tek sredinom 1960-ih, kada je niz raskošnih mjuzikala poput Mary Poppins, May Fair Lady i Moje pjesme, moji snovi donosio veliki profit velikim studijima. Kao autor scenarija je angažiran ugledni britanski pisac Terence Rattigan, koji je u značajnoj mjeri promijenio predložak - osim što je vrijeme radnje pomaknuto 30-40 godina unaprijed, daleko veći je naglasak dan na vezu protagonista sa svojom ženom. Produkciju su, međutim, odgađali problemi sa castingom i režiserima. Tako su dvije glavne uloge su originalno trebali igrati Richard Burton i Samantha Eggar, a film režirati Vincente Minelli; Minellija je, pak, zamijenio Gower Champion koji je prvo Eggar zamijenio sa Lee Remick, a potom, duboko impresioniran njenim nastupom u Finian's Rainbow angažirao Petulu Clark; na to je reagirao Burton, napustivši projekt i izjavivši da neće "nastupati sa pop pjevačicom". Umjesto njega je ulogu preuzeo O'Toole, a kada je i Champion napustio projekt, režiju je preuzeo Ross, originalno angažiran kao koreograf.

Kada je film konačno prikazan u kino-dvoranama, kritike su uglavnom bile mlake, iako su O'Toole (koji je nastupio zajedno sa tadašnjom suprugom Siân Phillips u ulozi Katherine prijateljice) i Clark dobili brojne pohvale. Bračni par će sljedeće godine za svoje nastupe osvojiti Zlatni globuse. Publika je, međutim, prema filmu bila daleko manje sklona. Razlog je prije svega bio u tome što se prethodnih godina ukus i sastav kino-publike dramatično promijenio, odnosno što su mlađe generacije bile neprijateljski nastrojene prema mjuziklima nalik na one u kakvima su uživali njihovi roditelji. Dodatne je probleme filmu načinila i izuzetna dužina od tri sata, a zbog koje je izbačen niz scena koje je zbivanja u filmu učinio teško razumljivim.

Goodbye, Mr. Chips je kasnije dva puta ekraniziran na britanskoj televiziji.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Kennedy, p. 194

Vanjske vezeUredi