Goldfinger (roman)

Goldfinger je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1959. godine, koji predstavlja sedmi dio originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako Bond dobije zadatak istražiti Aurica Goldfingera, međunarodnog trgovca zlatom za koga se sumnja da krijumčarenjem zlata financira sovjetske špijunske aktivnosti na Zapadu; Bond nakon niza neugodnih susreta sa Goldfingerom otkrije kako je Goldfingerov pravi cilj drska i spektakularna pljačka američkih federalnih rezerva zlata u Fort Knoxu, te je pokušava zaustaviti.

Goldfinger
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja23. mart 1959
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Dr. No (1958) For Your Eyes Only (1960)

Goldfinger je Fleming, kao i druge romane o Bondu, napisao na Jamajci, te su mu inspiraciju za likove dali njegovi poznanici, a što je uključivalo susjedu i ljubavnicu Blanche Blackwell, koja je poslužila kao model za lik lezbijske kriminalke Pussy Galore. Lik Goldfingera je, pak, temeljen na Blackwellinom dalekom rođaku, arhitektu Ernőu Goldfingeru; on je neposredno nakon objave romana izdavačima prijetio tužbom, ali je na kraju pristao na sudsku nagodbu. Sam je roman postao bestseler, te imao kritike primjetno bolje od ranijeg romana Dr. No. Književnik Anthony Burgess ga je 1984. u svojoj knjizi Ninety-nine Novels uveo u prestižni izbor 99 najboljih romana objavljenih na engleskom jeziku od 1939. godine.

Godine 1964. je postao predložak za istoimeni igrani film koji se, slično kao i mnogi rani naslovi, smatra jednim od vjernijih ekranizacija Flemingove proze u historiji franšize.

Vanjske veze uredi