Godišnji odmor

Godišnji odmor u najširem smislu označava period godine u kojima neka osoba privremeno prestaje sa svojim redovnim ekonomskim aktivnostima (radom), najčešće u svrhu rekreacije. Godišnji odmor se razlikuje i od nedjeljnog odmora (šabat, vikend), kao i od neradnih dana i praznika, s obzirom da je u pravilu vezan uz pojedinca ili određenu grupu (radnici nekog poduzeća i sl.), a ne cijelo društvo.

Koncept godišnjeg odmora u modernom smislu potiče iz 20. vijeka kada su industrijalizacija, urbanizacija omogućili stvaranje moderne srednje i radničke klase koja je sebi mogla priuštiti godišnji odmor, dotada isključivo u domeni najimućnijih dijelova društva. On se obično koristi za izlete i turistička putovanja, a u Evropi se uvriježio običaj da se na godišnji odmor odlazi u julu i augustu koji su najtopliji mjeseci godine, te kada se u većini zemalja održava ljetni raspust za djecu, što omogućava korisnicima godišnjeg odmora da ih provode sa svojim porodicama.

Radna zakonodavstva većine modernih država poslodavcima nameću obavezu da svojim redovnim zaposlenicima daju određeni broj dana u godini za godišnji odmor. Opseg tih prava i način korištenja, pak, varira u odnosu na određene države, poduzeća i pojedince.

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi