Godfried od Frizije

Godfrid, Godafrid, Gudfrid ili Gottfrid, poznat kao Godfried Sjevernjak (nizozemski: Godfried de Noorman ili Godfried morski kralj (nizozemski: Godfried de Zeekoning; ? - jun 885) bio je danski vikinški vođa koji je postao vazal franačkog cara Karla Debelog i tako vladao Frizijom od 882. do smrti.

Historičari pretpostavljaju da je kao pripadnik Velike poganske vojske 860-ih ili 870-ih sudjelovao u vikinškoj invaziji Engleske, da bi se kasnije okrenuo pljački i pustošenju franačkih područja na Kontinentu. Godine 880. je zauzeo Gent u današnjoj Belgiji, odakle je pljačkao Flandriju. Godine 882. je pokrenuo veliki pljačkaški pohod na Lotaringiju prilikom koga su zauzeti i opljačkani gradovi Maastricht, Liège, Stavelot, Prüm, Köln i Koblenz. Pohod je zaustavljen franačkim kontranapadom nakon koje se našao opkoljen kod Asselta te pristao na pregovore sa Karlom. Nakon što se pristao krstiti i obećao da više neće napadati franačka područja, Godfrid je dobio ruku Gisele, kćeri Lotara II, titulu frizijskog vojvode i područje Kennemerland, kojim je nekada vladao vikinški vođa Rorik.

Godfrid nije napadao franačka područja, ali isto tako nije učinio kako bi spriječio druge vikinške vođe da napadaju i pljačkaju sjeverozapadnu Evropu. Nekoliko godina kasnije je optužen da je sa Hugom od Alzasa kovao zavjeru protiv kralja. Pozvan je u selo Lobith kako bi odgovarao na optužbe. Tamo su ga mučki ubili frankonski i saksonski plemići na podstrek Heinricha od Frankonije. Vlast nad Frizijom je preuzeo grof Gerulf.

Izvori uredi

  • Nelson, Janet L (ed.), and Reuter, Timothy (trans.) The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.
  • Simon Coupland (1998), „From poachers to gamekeepers: Scandinavian warlords and Carolingian kings”, Early Medieval Europe 7: 85–114, DOI:10.1111/1468-0254.00019 
  • MacLean, Simon. Kingship and Politics in the Late Ninth Century: Charles the Fat and the end of the Carolingian Empire. Cambridge University Press: 2003.
  • Smith, Julia M. H. Province and Empire: Brittany and the Carolingians. Cambridge University Press: 1992.