Gnej Kalpurnije Pizon

Gnej Kalpurnije Pizon (Gnaeus Calpurnius Piso, 44/43. pne. - 20. n.e.) bio je rimski velikodostojnik iz doba ranog Carstva. Političku karijeru je započeo pod carem Augustom. Tako je 7. pne. postao konzul, a potom je služio kao guverner Hispanije i prokonzul Afrike.

Godine 17. mu je car Tiberije povjerio 4 legije i upravu nad Sirijom. Ubrzo je došao u sukob s popularnim vojskovođom Germanikom, koji mu je bio pretpostavljeni, odnosno zadužen za nadzor svih provincija na Istoku. Dvije godine kasnije, Pizon je zbog toga morao napustiti svoj položaj. Međutim, nedugo nakon toga je Germanik umro. Ubrzo su se u Rimu pojavile glasine kako je Germanik otrovan, odnosno da je to učinio Pizon po Tiberijevom nalogu. Car, optužen za podmuklu likvidaciju svog potencijalnog suparnika, nastojao se tih glasina riješiti organiziravši javno suđenje Pizonu i njegovoj supruzi Plancini u Senatu. Međutim, prije početka samog suđenja je Pizon izvršio samoubistvo; to nije zaustavilo glasine, odnosno špekulacije da se Pizon nije ubio, nego da je likvidiran po Tiberijevom nalogu kako na suđenju ne bi iznio po cara kompromitirajuće dokaze.

U popularnoj kulturi uredi

Pizon se pojavljuje kao lik u Ja, Klaudije, znamenitom historijskom romanu Roberta Gravesa, te ima značajnu ulogu u po njemu temeljenoj BBC-jevoj TV-seriji, gdje ga je tumačio Stratford Jones.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Gaius Marcius Censorinus i Gaius Asinius Gallus
Konzul Rimskog Carstva
7. pne.
Slijedi:
D. Laelius Balbus i Cn. Antistius Vetus