Gluhi dio pjesme

Gluhi dio pjesme, prva (i jedina) zbirka pjesama Vere M. Sičajmov. Izdana je 1977. godine kao druga knjiga u Biblioteci "Duga" Naklade "NCM" / Nakladnog centra "Mak" Kluba mladih literarnih stvaralaca Saveza socijalističke omladine Hrvatske Beli Manastir. Štampana je u Grafičkom poduzeću "Slovo" Beli Manastir u formatu 17 x 12 cm. Urednik biblioteke bio je Davorin Taslidžić, a naslovnu stranicu su dizajnirali Dragan Petrovski i Stevan Majstorović ("NCM" / Studio grafičkog dizajna). Knjižica je štampana crvenom bojom, a sve pjesme su smještene na dnu stranice.

Gluhi dio pjesme
Sicajmov-Gluhi-dio-pjesme.jpg
Autor(i)Vera M. Sičajmov
Dizajn koricaDragan Petrovski, Stevan Majstorović
DržavaHrvatska (tada u sastavu Jugoslavije)
Jezikhrvatski jezik
Žanr(ovi)poezija
IzdavačNaklada "NCM" / Nakladni centar "Mak" Kluba mladih literarnih stvaralaca Saveza socijalističke omladine Hrvatske Beli Manastir
Datum izdanja1977.
Stranica47
ISBNnema (CROLIB),
(COBISS-Sr)

Na omotu se nalazi bilješka o pjesnikinju, a na 5. stranici "Riječ prije stihova" Milivoja Polića. Knjiga nema sadržaj, a na zadnjem omotu je bilješka o prethodno izašloj knjizi u Biblioteci "Duga".

Riječ kritičaraUredi

Prema mišljenju Milivoja Polića, poezija Vere M. Sičajmov "ima tipične značajke ženske tople i ljubavlju obojene intime. To joj je i glavna odlika. Kratka i većinom nepretenciozna, ona se zadovoljava općim dojmom i finim, dobro pogođenim atmosferama, što posebno dolazi do izraza u prvom ciklusu 'Kamenčići u mozaiku'. U knjizi su još ciklusi 'Pjesme moga brata', zanimljiv pokušaj poetske evokacije odnosa brata i sestre sa duhovitim natuknicama, ali i sa nepoetskim elementima, i 'Hoću da se danas volimo', u kojem ima izvrsnih metafora (...), mladenačke obijesti i pustopašnosti, ali i naglašene želje za ljubavlju i zaboravom."

SadržajUredi

U zbirku su uvrštene pjesme sljedećih naslova (mnoge su bez naslova): "Razgovor" (str. 10), "Zdravica" (13), "Dešava se" (15), "Ne mogu" (17), "Prijatelji" (19), "Baranji" (21), "Tebi krasna" (26), "Sve sam" (27), "Mogao bih" (29), "Ne dozvoli" (30), "Igrajmo se i mi" (31), "Moj brat" (32), "Hoću da se danas volimo" (43), "Oprost" (45).

Pjesme su svrstane u tri ciklusa: "Kamenčići iz mozaika" (str. 9), "Pjesme moga brata" (str. 23) i "Hoću da se danas volimo" (str. 35).

Izabrane pjesmeUredi

Iz pjesme "Hoću da se danas volimo" (str. 43; istakao kritičar M. Polić)

dragi,
mani hatare i ratare,
stogove i bogove,
zadrugare, pare,
ptice, grabilice,
pređe, međe,
ja hoću da se
danas volimo
hoću sokove i okove
hoću plodnost i rodnost (...)


"Baranji" (str. 21)

Ista boja šumova
šume
mami me
da ti se otvorim.
Okrenuta prema
listopadnom listu
u listopadu.
Ne Traži[1]
da ponovo vidiš
moju zelenu riječ
samo znam ...

Naslućuješ?

PovezanoUredi

NapomeneUredi

  1. Veliko slovo u originalu.