Glenda Džekson (engl. Glenda Jackson) je britanska glumica i levičarska političarka, rođena 9. maja 1936. godine u Berkenhedu (Engleska). Umrla je 15. juna 2023. godine u Londonu.

Glenda Jackson
glumica, političarka
Biografske informacije
RođenjeGlenda May Jackson
(1936-05-09)9. 5. 1936.
Birkenhead, Engleska
Smrt15. 6. 2023. (dob: 87)
London, Engleska
Profesionalne informacije
Javna funkcijazastupnica britanskog Parlamenta za Hampstead i Kilburn (Laburistička stranka; 1992 - )
Zanimanjeglumica, političarka

Jackson je odrasla u radničkoj porodici i neko vrijeme radila kao apotekarka. Nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti debitirala je u kazališnoj predstavi Separate Tables, a 1963. imala i filmski debi u This Sporting Life. Godine 1969. je nastupila u kontroverznom filmu Kena Russella Women in Love a za što je nagrađena Oscarom. Godinu dana kasnije je nastupila u još kontroverznijem filmu The Music Lovers, gdje je glumila nimfomansku suprugu Pjotra Čajkovskog. Nakon te uloge je stekla reputaciju glumice spremne uraditi sve što se od nje zahtijeva pred kamerama.

Tu je reputaciju potvrdila kada je godine 1971. obrijala glavu kako bi mogla što uvjerljivije glumiti kraljicu Elizabetu u BBC-jevoj mini-seriji Elizabeth R. Za tu je ulogu nagrađena Emmyjem. Dvije godine kasnije je pokazala komičarske sposobnosti u romantičnoj komediji A Touch of Class za koju je nagrađena Zlatnim globusom.

Jackson je s vremenom sve manje vremena i energije posvećivala glumi, a sve više ljevičarskoj politici. Godine 1992. se potpuno povukla iz glume kada je zastupnica Laburističke stranke izabrana u Parlament. Kao žestoka ljevičarka je stekla reputaciju jednog od najvećih kritičara politike Tonyja Blaira.

Eksterni linkovi uredi