Glavoč crnac (lat. Didogobius schlieweni) riba je iz porodice glavoča (lat. Gobiidae). Otkriven je 1993 kod otoka Unije, u Jadranu i mislilo se da je to endemska vrsta Jadranskog mora [1]. To se činilo izvjesnim kada je pronađen 1996. godine drugi nalaz kod otoka Ugljana. Slijedeći nalaz je pobio tu tvrdnju, jer je pronađen u Lionskom zaljevu, na obalama Francuske, a kasnije i u Ligurskom moru kod Livorna.

Glavoč crnac
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Gobiidae
Rod: Didogobius
Vrsta: D. schlieweni
Dvojni naziv
Didogobius schlieweni
Miller, 1993

Dostupni podaci o glavoču grncu govore da živi na malim dubinama, od samog plićaka, pa do nekih 15 m dubine, naraste do nekih 5 cm duljine. Tamne je boje, smeđe ljubičaste, tijela prekrivenog točkicama koje su u istim bojama, samo različitih nijansi. Pliva sporo, preko dana je skriven, a noću izlazi iz skrovišta na hranjenje. Smatra se da mu se ishrana temelji na malim životinjicama, račićima i larvama. Kada izađe iz skrovišta, zaklon traži među travom pri dnu, tako da ga je vrlo teško uočiti.

Rasprostranjenost uredi

Glavoč crnac po dosadašnjim saznanjima živi samo u Mediteranu, i to na njegovim sjevernim obalama, tj. u Jadranskom moru, sjevernom dijelu Lionskog zaljeva i u Ligurskom moru.


Izvori uredi

  1. (en) Didogobius schlieweni (fishbase.org)

Linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Glavoč crnac
 Wikivrste imaju podatke o: Glavoč crnac