Giovanni Carestini

Giovanni Carestini (Filottrano, cca. 1704.Filottrano, cca. 1760.) bio je talijanski kastrat i operni pjevač, najpoznatiji po svojoj suradnji s Georgom Friedrichom Händelom. Osim za Händela, Carestini je pjevao i za Johanna Adolpha Hassea i Christopha Willibalda Glucka.

Carestini

Karijeru je započeo u Milanu 1719. godine pod patronatom obitelji Cusani; u čast tog patronata koristio je pseudonim Cusanino. Dvije godine kasnije, pjevao je za Alessandra Scarlattija u Rimu. Karijeru je započeo kao sopran, dok je pred kraj iste pjevao kao kontratenor. Pjevao je u Beču, Napulju, Veneciji, Rimu i Münchenu prije nego je 1733. godine otišao u London i započeo suradnju s Händelom; pjevao je glavne uloge u njegovim operama Arijadna na Kreti, Ariodante i Alcina te u oratorijima Deborah, Esther i Athalia.

Nakon dostizanja vrhunca, Carestinijeva karijera vrlo brzo je krenula nizbrdo. Publike u Europi postale su nezainteresirane, nakon čega se vratio u rodnu Italiju, iako je službeno bio zaposlenik na dvoru Marije Theresije. Kasnije je pjevao u Njemačkoj i Rusiji, a ubrzo je naišao i na animozitet talijanske publike. Umro je oko 1760. godine u rodnom gradu.