Gibraltarci je izraz koji u najširem smislu označava stanovnike Gibraltara, a u užem smislu zasebnu etničku grupu koja se tamo formirala u posljednja tri vijeka.

Gibraltarci uglavnom potječu od đenoveških, malteških i portugalskih doseljenika koji su zamijenili domorodačke Špance izgnane od strane Engleza 1704. godine. S vremenom su se njima pridružili doseljenici iz Velike Britanije, kao i drugih evropskih država, a posljednjih decenija se bilježi novi priliv Španaca.

Gibraltarci - kojih ima oko 30.000 - u svakodnevnom govoru koriste Yanito, dijalekt sličan andazulijskom španskom, ali se službeno koriste engleskim. Dominantna vjera je rimokatolička, ali je među njiam prisutno i anglikanstvo.

Gibraltarci su kroz vijekove stvorili vlastiti nacionalni identitet, koji je sve donedavno bio temeljen na vjernosti Velikoj Britaniji. To se očitovalo kroz referendume kojima je odbijeno ponovno pripajanje Španiji. Otkako su i Velika Britanija i Španija dio Europske unije, u Gibraltaru temelj identiteta predstavlja i odbacivanje te organizacije.