The Ghost and the Darkness

(Preusmjereno sa Ghost and the Darkness)
The Ghost and the Darkness

kino-poster
Režija Stephen Hopkins
Producent Gale Anne Hurd
Paul B. Radin
A. Kitman Ho
Scenario William Goldman
Predložak The Man-Eaters of Tsavo; autor:
John Henry Patterson
Uloge Val Kilmer
Michael Douglas
John Kani
Bernard Hill
Tom Wilkinson
Brian McCardie
Emily Mortimer
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Vilmos Zsigmond
Montaža Robert Brown
Roger Bondelli
Steve Mirkovich
Studio Constellation Films
Douglas/Reuther Productions
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
11. oktobar 1996 (1996-10-11)
Trajanje 110 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
suahili
hindi
Budžet 55,000.000 $[1]
Bruto prihod 75,019.405 $[2][3]

The Ghost and the Darkness (sh. Duh i tama) je američki igrani film snimljen 1996. godine u režiji Stephena Hopkinsa. Po žanru je kombinacija historijskog, pustolovnog i horor-filma, a temelji se na knjizi The Man-eaters of Tsavo britanskog oficira i inženjera Johna Henryja Pattersona, odnosno istinitim događajima u kojima je Patterson sudjelovao krajem 19. vijeka u tadašnjoj Britanskoj Keniji.

Radnja započinje 1898. godine kada je Patterson, čiji lik tumači Val Kilmer, poslan na gradilište Ugandske željeznice kako bi nadzirao radove; tamo se suočava sa parom lavova koji ubijaju i proždiru na desetine radnika, izazivaju potpuni zastoj izgradnje i tjeraju ga da zatraži pomoć slavnog američkog lovca Stephena Remington (čiji lik tumači Michael Douglas) kako bi pronašao i ubio naizgled neuhvatljive životinje koje su domoroci prozvali "Duh" i "Tama".

Pattersonova knjiga je prvi put ekranizirana 1952. godine pod naslovom Bwana Devil, i to kao prvi 3D film u historiji Hollywooda. Novu ekranizaciju je pokrenuo ugledni scenarist William Goldman, koji je priču o lalvovima-ljudožderima prvi put čuo 1984. godine tokom putovanja po Africi. U projekt je uključio studio Paramount Pictures, a na kraju je film producirao Douglas. The Ghost and the Darkness se, daleko više nego Bwana Devil, držao historijskih činjenica, iako je Remingtonov lik u potpunosti proizvod fikcije, odnosno u stvarnom životu je lalove lovio sam Patterson. Film je sniman na lokacijama u Južnoj Africi, a "Duha" i "Tamu" su "glumili" specijalno dresirani lavovi iz vankuverskog zoološkog vrta koji su, za razliku od stvarnih lavova, imali grive.

The Ghost and the Darkness, koga je Paramount reklamirao sa sloganom "Ralje sa kandžama" (engl. Jaws with Claws), asocirajući publiku na znameniti Spielbergov film Ralje, osvojio je Oscar za najbolji zvuk. Kritičari su, pak, bili podijeljeni, a Val Kilmer je bio nominiran za Zlatnu malinu u kategoriji najgoreg sporednog glumca. Goldman je 2000. godine u svojoj knjizi Which Lie Did I Tell? za relativni neuspjeh filma optužio Douglasa i njegovo "petljanje" po scenariju.

Glumačka postavaUredi

Glumac Uloga
Val Kilmer Puk. John Henry Patterson
Michael Douglas Charles Remington
John Kani Samuel
Bernard Hill Dr. David Hawthorne
Tom Wilkinson Robert Beaumont
Brian McCardie Angus Starling
Emily Mortimer Helena Patterson
Om Puri Abdullah
Henry Cele Mahina

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi