Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Gerwani (skraćenica za Gerakan Wanita Indonesia, Indonežanski Ženski Pokret) bila je organizacija komunističkih žena aktivnih u Indoneziji 1950-ih i 1960-ih.

Gerwani 1954

Organizacija je osnovana u 1950. kao Gerwis spajanjem šest postoječih ženskih organizacija na otoku Java. Grupe s ostalih otoka Indonezije su se s njome spojile nekoliko godina kasnije. Sjedište joj je bilo u Semarangu, u to doba zvanom "Crveni grad" zbog mnogoborjnih ljevičarskih organizacija.

Iako čvrsto povezana s Komunističkom partijom Indonezije (PKI), dio njenih članova je bio manje aktivan u politici, a više u društvenim aktivnostima vezanih uz reformu porodičnog, odnosno bračnog prava. Tadašnji indonežanski zakoni su često bili skloni davati prednost lokalnim običajima koji su ženama priječili nasljeđivanje ili dozvoljavali poligamiju.

S vremenom je u organizaciji počelo dolaziti do raskola između feminističkog krila i pragmatičnog krila koje je po napucima PKI podržavalo predsjednika Sukarna i njegovu nacionalističku i socijalističku politiku. Međutim, 1960-ih Gerwani postaje značajan politički faktor, a godine 1965. je imala 1,5 miliona članova.

Međutim, desničarskog puča u Indoneziji u jesen 1965. godine Gerwani je zabranjena zajedno s drugim ljevičarskim grupama.[1] Režim generala Suhartoa je članice Gerwanija izložio teroru, prilikom koga su mnoge od njih silovane i ubijene. Suhartov režim je Gerwani kasnije optužio za ubistva, kastraciju i mučenje desničarskih generala koje je prethodilo puču, a kasnije se postojanje te "razuzdane" organizacije koristile kao oličenje pred-Suhartovskog kaosa odnosno kao opravdanje za puč i uspostavu autoritarnog režima.

Bilješke uredi

  1. Austin College Student Web Center Gerwani[mrtav link]

Literarzra uredi

  • Blackburn, Susan (2004). Women and the State in Modern Indonesia. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-84225-5
  • Wieringa, Saskia. (2002) Sexual politics in Indonesia. The Hague: Institute of Social Studies. ISBN 0-333-98718-7.

Eksterni linkovi uredi