Džerimandering

(Preusmjereno sa stranice Gerrymandering)

Džerimandering je politički pristrana podjela izbornih okruga/jedinica. Riječ je o oblicima manipulacije kojima se granice izbornih okruga/jedinica svjesno povlače i uspostavljaju prema određenim političkim interesima. Time se iskorištava zemljopisna raštrkanost birača različitih političkih stranaka kako bi se manipuliralo izbornim rezultatima.

Postoje dvije osnovne strategije gerrymanderinga:

  1. pakiranje ( eng. packing ) - stavljanje što više birača iste političke opredjeljenosti u isti okrug kako bi se smanjio njihov utjecaj u drugim izbornim okruzima
  2. razbijanje (eng. cracking ) - rasipanje i miješanje birača istih političkih uvjerenja u više okruga kako bi se smanjila biračka moć, te političke orijentacije.

Pojam je nastao spajanjem prezimena guvernera Massachusetts-a Elbridga Gerrya , te riječi "salamander" ( eng. daždevnjak ) koja je upotrijebljena kako bi opisala nepravilan oblik izbornog okruga koji je 1812. prolazio Massachusetts-om, a stupio je na snagu Gerryjevom inicijativom. Cilj tog pothvata bio je dolazak na vlast pomoću neutralizcije izbornog potencijala protivnika.

Vanjske veze uredi