Jorgos Papandreu

(Preusmjereno sa stranice Georgios Papandreou Mlađi)

Jorgos Papandreu (grč. Γεώργιος Παπανδρέου; Sent Pol, SAD, 16. jun 1952.) je grčki socijalistički političar koji je služio kao premijer Grčke od oktobra 2009 do novembra 2011. Nalazi se na čelu Panhelenskog Socijalističkog Pokreta - PASOK.

Jorgos Papandreu
Jorgos Papandreu

Mandat(i)
Premijer Grčke
6. oktobra 2009. - 10. novembra 2011.
Prethodnik Kostas Karamanlis
Naslednik Lukas Papademos
Biografija
Veroispovest pravoslavac
Politička partija PASOK
Supružnik Ada Papanu
Profesija sociolog

Sin je Andreasa Papandreua i unuk Jorgosa Papandreua, bivših premijera Grčke. Njegova majka, Margareta, je Amerikanka. Studirao je u Kanadi, SAD, Engleskoj.

Ranije je služio kao ministar obrazovanja i vera u vladi svoga oca kao i ministar spoljnih poslova u vladi Kostasa Simitisa. Danas pored funkcije premijera, uporedo obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova.

Premijerom je postao posle izbijanja globalne krize i pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima. Mandat mu je označila globalna finansijska kriza, koja je pokazala prezaduženost zemlje, ali i njenu nesposobnost da vraća spoljne dugove, delom zbog falsifikovanih javnih finansija, ali i vezanosti za evro. Papandreuovi pokušaji da je reši politikom rezova su ga učinili nepopularnim, a pokušaj da te mere stavi na referendum je doveo do žestokih kritika nemačke vlade i vodstva EU posle kojih je podnio ostavku u korist vlade nacionalnost jedinstva na čelu sa Lukasom Papademosom.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: George Papandreou