Georgije je muško ime grčkog porekla, od grčkog Γεωργός što znači „onaj koji obrađuje zemlju“ odnosno „zemljoradnik“. Dolazi od reči geo (grč. Γη) što znači „zemlja“, i ergo (grč. έργο) što znači „raditi“.

Georgije
Lično ime


Onaj koji obrađuje zemlju

Pol muški
Značenje zemljoradnik
Poreklo grčko
Srodna imena Georgios, Georgi, Đorđo, Đorđe, Džordž, Georg, Horhe
Članci na vikipediji Sve stranice koje počinju s(a) "Georgije"
Potraži značenje riječi Georgije u
W(j)ečniku, slobodnom rječniku.

Pojavljuje se u raznim narodima i jezicima, prvobitno kao Georgios (grč: Γεωργός, heb: גאורגיוס) i Giorgos (grč: Γιώργος). Na toj osnovi, nastala su i imena Georgije (csl: Georgije) i Georgi (bug: Georgi). Kod Italijana je dobio oblik Đorđo (ita: Giorgio). Engleska varijanta ovog imena je Džordž (eng: George), Nemačka Georg (nem: Georgh), Španska Horhe (špa: Jorge).

Varijacije imena

uredi
  • kod Srba[1]: Đoka, Đokica, Đoko, Đole, Đorđe, Đorđije, Đorđo, Đuza, Đuja, Đura, Đurađ, Đurašin, Đurđe, Đurđija, Đurica i Đuro, nekada i Juraj (Юрай, oblik Juraj potiče iz starijeg jezika).
  • kod Bunjevaca, Šokaca i Hrvata: Juraj, Jure, Juro, Jura, Jurica, Đuro, Đurica

Istorijat

uredi
 
Bista Zevsa u Britanskom muzeju.
 
Sveti Georgije ubija aždaju, bugarska ikona

Georgije je bilo sporedno ime grčkog boga Zevsa koji je, prema predanju, pokrovitelj zemljoradnje, umetničkih i zanatskih delatnosti[1].

Sveti Georgije je jedan od najviše slavljenih u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi. Poznat je po legendi prema kojoj ubija aždaju. Crkva za proslavlja još od 494. godine, 23. aprila po julijanskom tj. 6. maja po gregorijanskom kalendaru. U slavu Svetog Georgija su podignute mnoge hrišćanske crkve, pravoslavne i katoličke. Tokom krstaških ratova je bio veoma poštovan u Svetoj zemlji u to vreme. Simbol je hrabrosti i viteštva. Danas se sveti Georgije smatra za zaštitnika Engleske. Veoma je česta krsna slava kod Srba. Po njemu nosi ime, i njemu u čast su podignuti, i manastir Đurđevi stupovi.

Ime Georgije, ili Džordž, nosili su mnogi kraljevi: engleski (6), grčki (2) i predsednik Amerike (3).

Praznik

uredi
 
Đurđevak (lat. Convallaria majalis).

U nekim zemljama se veoma mnogo pridaje ličnom imenu i običaj je da se proslavlja dan sveca po kome je osoba dobila ime. Tako svaka osoba ima dva puta u toku godine da priređuje slavlje u svoje ime: rođendan i imendan. Grci obeležavaju imendan za Georgija svakog 2. maja [2].

Kod Srba se slavi dva puta godišnje Sveti Georgije: Đurđevdan 6. maja i Đurđic 16. novembra. Oba su porodične slave, među najčešćim slavama kod Srba. Po prazniku Đurđevdanu, obzirom da je to vreme u koje cveta, dobila je naziv i biljka đurđevak (lat. Convallaria majalis), poznata i kao đurđica i đurđevac.

Prezimena

uredi

Postoje srpska prezimena Đorđević, Đorović, Đurić, Đurđević (prezime) i Đuranović.

Poznate ličnosti

uredi
 
Đorđe (Karađorđe) Petrović, slika iz 1816. godine, rad Vladimira Lukiča Borovikovskog (1757-1825)

Đurađ:

Đorđe:

Georgije:

Đura:

Đurđe:

Amerikanci

uredi
 
Džordž Vašington, rad Gilbert Stjuarta (1755-1828).

Pseudonimi

uredi

Ostali

uredi

Reference

uredi
  1. 1,0 1,1 „Gerogije - Đorđe”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-28. Pristupljeno 2013-07-29. 
  2. „Greek Name Dates for the year 2005 (sorted by name)”. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-14. Pristupljeno 2013-07-29. 

Literatura

uredi

Vidi još

uredi