Georges Moustaki

Georges Moustaki (Aleksandrija u Egiptu, 3. svibnja 1934. - 23. maja 2013.), pravim imenom Yussef Mustacchi, francuski pjevač i tekstopisac.

Georges Moustaki
Lični podaci
Ime po rođenjuYussef Mustacchi
Drugo imeGiuseppe Mustacchi
Datum rođenja3. svibnja 1934.
Mjesto rođenjaAleksandrija, Egipat,
Datum smrti22. maja 2013.
Zanimanjepjevač, tekstopisac, gitarist
Muzički rad
Period aktivnosti1958.-danas
Instrumentvokal, gitara
Ostalo
Službene stranicewww.creatweb.com/moustaki

Životopis uredi

Studirao je francuski jezik i stigao u Francusku sa 17 godina gdje se bavio novinarstvom, svirao gitaru, a neko je vrijeme radio i kao konobar. U pisanju šansona prvi ga je ohrabrio Georges Brassens s čijim će pjesmama trajno biti inspiriran, 1955. nastupio je u Bruxellesu, a nedugo potom Henri Crolla upoznao ga je s Édith Piaf.

 
Georges Moustaki

Moustaki je autor slavne pjesme "Milord", koju je za Édith Piaf napisao kad je s njom bio u emocionalnoj vezi (1957.-1959.) i kada ga je upravo ona predstavila širokoj publici interpretirajući njegove pjesme ("Milord", "Eden Blues", "L`Étranger"). Od 1960. snimao je i nastavio pisati u različitim stilovima, od jazzističkih ugođaja do sentimentalno obojenih melodioznih pjesama, kombinirajući u njima ritmove i kolorite sa svih četiriju strana svijeta.

Uspješnu samostalnu karijeru započeo je tek 1969. pjesmom "Méteque" (Stranac, "mješanac"). Pojavom je bio nalik robustnom grčkom pastiru, Židovu lutalici, kako su ga zvali, nonšalantnog ponašanja i toploga glasa. Ležeran i komunikativan uspostavljao je prisan kontakt s publikom (Bobino 70), a najbolje šansone stvara oko 1970. ("Il est trop tard", "Le temps de vivre", "Ma solitude", "Ma liberté"). Iako u poodmaklim godinama još uvijek nastupa. Održao je koncerte diljem svijeta, a 11. listopada 2008. godine imao je svoj prvi nastup u Splitu.