George Mallory (Cheshire, 18. juni 1886 – Mount Everest, 8. juni 1924) bio je engleski planinar, koji je početkom dvadesetih godina XX vijeka bio vodeći član prvih ekspedicija na Mount Everest. Njegov nestanak na ovoj planini je jedna od najvećih misterija XX vijeka.[1]

Rođen je u Cheshire. Studirao je u Cambridge kada se počeo baviti planinarenjem i alpinizmom. Poslije diplomiranja bio je nastavnik i istovremeno usavršavao alpinizam u planinskom području na sjeverozapadu Engleske. Još uvijek je poznat jedan smjer na Pillar Rocku, težine 5a, koji je dugo važio kao jedan od najtežih smjerova u Engleskoj. U Alpama, na Mont Blancu takođe je ispenjao teške smjerove. Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je u Britanskoj armiji i bio učesnik čuvene bitke na rijeci Somme.

Himalaji uredi

Prva Britanska istraživačka ekspedicija na Mount Everest 1921. tražila je moguću rutu za uspon na vrh. Mallory je obilazio Everest sa južne strane, prvi je bio u Dolini tišine i na padinama Lhotsea. Ekspedicija je preko Rongbuk lednika u Tibetu došla i na Sjeverni prijevoj i zaključila da je najednostavniji uspon na vrh moguć daljnim usponom Sjevernim grebenom, izlaskom na Sjeveroistočni grebon i dalje prema vrhu.

Britanska ekspedicija na Mount Everest 1922. bila je prva ekspedicija sa namjerom da osvoji vrh Mount Everesta. Prva ekipa u kojoj je bio Mallory i još trojica penjača i devet nosača dostigla je visinu 8.225 metara. Druga ekipa, koju je vodio George Ingle Finch (planinar i inžinjer hemije) dostigla je visinu 8.326 metara. Ekipa je po prvi put koristila boce se kisikom.

Mallori je bio impresioniran relativnom lakoćom kojom se Finch penjao, pa je poveo i treću ekipu od 5 penjača i 14 nosača, koja je takođe na uspon pošla sa bocama. Iznad Sjevernog prevoja na ekipu se sručila lavina i 7 nosača je poginulo, a ekspedicija je prekinuta. Za tragediju je okrivljen Mallory, jer je nepromišljeno poveo ekipa kada je već počela sezona monsuna.

Po povratku, članovi su neko vrijeme u Engleskoj i SAD prezentovali ekspediciju. Jedno od pitanja prisutnih bilo je:[2]

-Zašto idete da se penjete na Mount Everest?

Mallory je odgovorio:

-Zato što je tamo.

Ova kratka rečenica najpoznatija je u historiji planinarstva.

Posljednji uspon uredi

Po treći put se priključio ekspediciji na Everest 1924. godine. Imao je jedan pokušaj uspona ali se morao vratiti iz nepoznatih razloga.

Četvrtog juna Mallory i mladi penjač Andrew Irvine krenuli su u novi pokušaj osvajanja Everesta. Iz svog najvišeg kampa na visini 8.170 metres krenuli su ujutro 8. juna. Ostali članovi ekspedicije imali su priliku kroz sumaglicu vidjeti penjače to popodne. Mallory i Irvin nikad više nisu viđeni. Britanska javnost bila je šokirana pogibijom alpinista.

Malloryevo tijelo pronađeno je 1999. godine na visini 8.155 metara tokom Malloryi i Irvine istraživačke ekspedicije, koju je finansirala TV show Nova i BBC. Konstatovano je da je umro od posljedica pada. Irvinovo tijelo nije nikad nađeno.[3]

Od njegove pogibije do danas pokušava se dati odgovor na pitanje, da li su Mallory i Irvin bili prvi ljudi na Mount Everestu?[4]

 
Spomen natpis u Kembridžu

Naslijeđe uredi

U čast Mallorya i Irvina, njegov matični Magdalene College, Cambridge, na ulaznim vratima jedne od zgrada postavio je spomen tablu. Veslački klub je preimenovan u Mallory Club u znak priznanja doprinosu u istraživanjima i veslanju na koledžu. Dva vrha u kalifornijskoj Sierra Nevada, Mount Mallory i Mount Irvine, preimenovana su po dvojici alpinista.

O ekspediciji iz 1924. god. i enigmi oko mogućeg uspona snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova. Posljednji je snimio američki planinar i pisac Conrad Anker pod nazivom Divlji san, koji je inače i našao Malloryevo tijelo, džepni nožić, visinomjer i zaštitne naočale.[5]

Reinhold Messner u njegovu čast napisao je knjigu The second death of George Mallory [6]

Reference uredi

  1. „George Mallory, engleski istraživač i planinar”. Britannica enciklopedija. Pristupljeno 15. 2. 2020. 
  2. „Penjanje na Everest je posao za Supermena”. New York Times - 18. marta 1923. Pristupljeno 15. 2. 2020. (en)
  3. „Pronađeno tijelo prvih istraživača Everesta”. news.bbc - 1999. Pristupljeno 15. 2. 2020. (en)
  4. „Hillary o priznavanju uspona”. rediff.com - 1999. Pristupljeno 15. 2. 2020. (en)
  5. „Conrad Anker na Everestu: Tragovima Mallorya i Irvina”. adventure.nationalgeographic.com - 2008. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-07. Pristupljeno 15. 2. 2020. (en)
  6. „Reinhold Mesnner - The second death of George Mallory : the enigma and spirit of Mount Everest”. Internet archive, 2001. Pristupljeno 15. 2. 2020. (en)