Genpei rat (源平合戦 Genpei kassen, Genpei gassen?) (1180–1185) bio je građanski rat u Japanu koji se krajem Heian perioda, od 1180. do 1185. godine, vodio između feudalnih klanova Taira i Minamoto. U Japanu je također poznat i kao Jishō-Juei rat (治承寿永の乱 Jishō-Juei no ran?),[1][2] Do njega je došlo zbog spora oko nasljeđivanja japanskog carskog prijestolja, pri čemu su dva klana podržavala različite kandidate. Otpočeo je nedaleko od Kjota s bitkom na Ujiju 1180. Klan Taira je prvih godina dominirao, djelomično i zbog unutrašnjeg sukoba u klanu Minamoto. Međutim, na kraju je, u velikoj pomorskoj bitci kod Dan-no-ure 1185. klan Minamoto je odnio pobjedu, a klan Taira je uništen. To je omogućilo da Minamoto Yoritomo godine 1192. uspostavi Kamakura šogunat.

Genpei rat (Gempei rat)
Segment borbe za vlast klanova Minamoto i Taira pred kraj Heian perioda
Datum 1180-1185
Lokacija Japan
Casus belli Spor između klanova oko nasljeđivanja carskog prijestolja
Ishod pobjeda klana Minamoto; uspostava Kamakura šogunata
Sukobljene strane
Klan Minamoto (Yoritomo) Klan Taira Klan Minamoto (Yoshinaka)
Komandanti i vođe
Minamoto no Yoritomo, Minamoto no Yoshitsune Taira no Munemori, Taira no Shigehira, Taira no Tomomori Minamoto no Yoshinaka †, Imai Kanehira


Izvori uredi

  1. U imenu "Jishō-Juei rat", imenica "Jishō" se odnosi nanengō (japansko ime ere) iza "Angena" i prije "Yōwa." Drugim riječima Jishō-Juei rat se dogodio u eri Jishō, između 1177. i 1181.
  2. U imenu "Jishō-Juei rat", imenica "Juei" se odnosi na nengō (Japansko ime ere) iza "Yōwa" i prije "Genryaku." Drugim riječima Jishō-Juei rat se odigrao u eri Juei, odnosno periodu od 1182. do 1184.

Vanjske veze uredi