Ženeva

(Preusmjereno sa stranice Geneva)

Ženeva (francuski: Genève, njemački: Genf, talijanski: Ginevra, romanš: Genevra) je drugi grad po veličini u Švicarskoj, i glavni grad švicarskog kantona - Geneva.

Ženeva
Geneva
Kolaž atrakcija grada
Kolaž atrakcija grada
Kolaž atrakcija grada
Grb Ženeve
Grb
Koordinate: 46°12′N 06°09′E / 46.200°N 6.150°E / 46.200; 6.150
Država  Švicarska
kanton Geneva
Vlast
 - gradonačelnik Rémy Pagani
Površina
 - Ukupna 15.9 km²
Visina 375 m
Stanovništvo (2012.)
 - Grad 192 385
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 1200
Službena stranica www.ville-geneve
Karta
Ženeva na mapi Švajcarske
Ženeva
Ženeva
Ženeva na karti Švicarske
Karta grada Ženeve

Geografske karakteristike

uredi

Leži na mjestu gdje se Ženevsko jezero (francuski: Lac Léman) ulijeva u rijeku Rhone. Ženeva ima 192 385 stanovnika (2012.), a sa predgrađima, koji se prostiru čak i u Francusku, 1 240 000 stanovnika (2012). Današnji visoki međunarodni ugled grada dobijen je kroz postojanu ulogu u svjetskoj politici kao sjedište brojnih internacionalnih organizacija, uključujući evropsko sjedište Ujedinjenih nacija.

Historija

uredi
 
Rue de la Croix-d'Or, jedna od glavnih ulica Ženeve, dio les Rues Basses

Ženeva je bilo ime jednog od keltskog naselja. Ime Genava (ili Genua) na latinskom se prvi put spominje u spisima Julije Cezara u De Bello Gallico, njegovim komentarima o Galskim ratovima. Njeno ime je vjerovatno identično s imenom ligurijskog grada Genua (današnja Đenova), koje znači "koljeno"; tj. "ugao", upućujući na geografsku poziciju grada. Nakon rimljanskog osvajanja, grad je postao Provincia Romana. U 9. vijeku je Ženeva postala glavnim gradom Burgundije. Iako su Ženevom vladali Burgundijci, Franci i carevi Svetog rimljanskog carstva, njom su praktično vladali njeni biskupi, sve do Reformacije, kada je grad postao republika.

Zbog djelovanja reformatora kao Jean Calvin, Ženeva je ponekad zvana protestantskim Rimom. U 16. vijeku je Ženeva bila centar kalvinizma; Katedrala sv. Pierra, danas znana kao Stari grad, je bila crkva Jeana Calvina. U vremenu kada je Engleskom vladala kraljica Mary I, koja je protjerivala protestante, veliki broj protestantskih učenjaka je našlo utočište u Ženevi. Među njima je bio i William Whittingham koji je nadgledao prijevod Ženevske Biblije u saradnji sa Milesom Coverdaleom, Christopherom Goodmanom, Anthonyjem Gilbyem, Thomasom Sampsonom i Williamom Coleom.

Jedan od glavnih događaja u Ženevinoj historiji je Eskalada. Za građane Ženeve Eskalada je simbol njihove nezavisnosti. Eskalada je (znači: "mjerenje zidova") označila konačni pokušaj u seriji napada u 16. vijeku od strane Savoje, koji je želio pripojiti Ženevu. Posljednji napad se desio na noć između 11. i 12. decembra 1602. i slavi se godišnje u Starom gradu mnogobrojnim demonstracijama i konjskim paradama, topovima i vojnicima u uniformama tog vremena.

Ženeva, ili službeno Kanton i republika Ženeva je postala švicarski kanton 1815.

Obrazovanje

uredi

Ženeva je sjedište jednog od najstarijih univerziteta na svijetu. Ženevski univerzitet osnovan je 1559., u sklopu kojeg djeluje i jedna od najprestižnijih diplomskih škola za internacionalne odnose, Diplomski institut internacionalnih studija.

Internacionalne organizacije

uredi

Ženeva je sjedište mnogim međunarodnim organizacijama, uključujući evropsko sjedište Ujedinjenih nacija i nekoliko drugih organizacija Ujedinjenih nacija, kao što su Svjetska organizacija zdravlja (WHO), Internacionalna organizacija rada, Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice, Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava, Internacionalna unija telekomunikacija, Svjetska organizacija meteorologa, Svjetska trgovinska organizacija (WTO). Ženeva je takođe sjedište Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), Internacionalne organizacije za standardizaciju, Svjetskog saveza crkava, World Wide Web Virtual Libraryja, Svjetskog ekonomskog foruma, Internacionalnog komiteta Crvenog krsta i Internacionalnog AIDS društva.

Ženeva je bila sjedište i Lige naroda od 1919. do njene propasti 1946. Liga se najprije nalazila u Palais Wilson, a potom u Palais des Nations, gdje se danas nalaze Ujedinjene nacije.

Ekonomija

uredi

Mnoge multinacionalne kompanije kao Procter & Gamble, Serono, Firmenich i Givaudan imaju glavna evropska sjedišta upravo u Ženevi.

 
Kolodvor (Gare Cornavin à Genève )

Vanjske veze

uredi