Keygen

(Preusmjereno sa stranice Generator ključeva)

Licencni keygen (od engleskih riječi key - ključ i generator - generator ključeva) je kompjuterski program koji generira licencni ključ nekog softverskog proizvoda, serijski broj, ili bilo koju drugu informaciju potrebnu za registraciju dotičnog softvera.[1] Razlikuje se od cracka po tome što ne modificira nijednu datoteku softvera već samo generira serijski broj za njega.

Softversko licenciranje uredi

Softverska licenca legalan je instrument, a određuje načine korištenja i distribucije softvera od strane kupca. Često ove licence dolaze na snagu implementirane u softver u vidu aktivacije proizvoda ili Digital Rights Management (DRM) mehanizma koji pokušavaju spriječiti neautorizirano korištenje softvera tako što od korisnika traže da unese ispravni serijski broj proizvoda koji se potom pohranjuje u njegovoj konfiguraciji.

Dostupnost uredi

Keygeni su dostupni za preuzimanje na raznim internetskim stranicama koje su posvećene zaobilaženju aktivacije i registracije softvera, ili softverskom piratstvu općenito.[1] U većini zemalja korištenje keygena u svrhu aktivacije softvera bez njegove kupnje smatra se ilegalnom.[2] Keygeni su često zaraženi malicioznim softverom, iako obično ne od njihovih autora, već od trećih osoba.[2] Ovo je rijetko slučaj kod izdanja koje puštaju poznate piratske grupe.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Network Dictionary. Javvin Technologies. 2007. str. 273. 
  2. 2,0 2,1 Walsh, Patrick (30. 07. 2010.). „Adobe CS7 Searches Saturated With Dangerous Results”. Infosecurity. Arhivirano iz originala na datum 2010-09-04. Pristupljeno 24. 08. 2010.