Generalna kapetanija Kuba

(Preusmjereno sa stranice Generalna Kapetanija Kuba)
Generalna Kapetanija Kuba
Capitanía General de Cuba
Generalna kapetanija
  
1607. – 1898.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Generalne Kapetanije Kube
Lokacija Generalne Kapetanije Kube
Glavni grad Havana
Jezik/ci španjolski jezik
Religija katolicizam
Vlada Monarhija
(generalna kapetanija)
Kralj
 - 1607. – 1665. Felipe IV. (prvi)
 - 1886. – 1898. Alfonso XIII. (zadnji)
Generalni kapetana
 - 1607. – 1608. Pedro Vadés (prvi)
 - 1897. – 1898. Ramón Blanco
(de facto zadnji)
 - 1898. – 1899. Adolfo Castellanos
(de iure zadnji)
Historija Novi vijek
 - Guvernorat/Vicekraljevstvo 1511.1607.
 - Formiranje provincije 1607.
 - Burbonske reforme 1764.
 - Reforma ovlasti 1825.
 - Nezavisnost Kube 1898.
Danas dio  Kuba
 Sjedinjene Države
a Španjolski upravitelji na Kubi postojali su još od 1511. godine, ali pod drugačijim nazivom. Titula generalnog kapetana nije postojala ni 1607. godine, ali se u šablonu navodi kao takva jer je tada došlo do administrativne reforme na Kubi. Titula generalnog kapetana javlja se, formalno, tek u XIX. vijeku, dok je generalna kapetanija kao takva formirana 1764. godine.

Generalna Kapetanija Kuba (španjolska: Capitanía General de Cuba), nazivana i Španjolska Kuba, bila je kolonija i upravna jedinica Španjolskog Imperija stvorena 1607. godine kao dio pokušaja Habsburške Španjolske da ojača obranu karipskih zemalja od stranih sila, a koji je uključivao i stvaranje generalnih kapetanija na Portoriku, Yucatánu i Gvatemali. Godine 1764., generalna kapetanija je restrukturirana, što je bio prvi odraz burbonskih reformi u Amerikama. Promjene su uključivale priključenje Floride i Louisiane te davanje veće autonomije tim provincijama.

Kasnije reforme proveo je grof José Moñino y Redondo za vrijeme Carlosa III. kako bi ojačao španjolsku poziciju na Karibima u odnosu na onu britansku. Novim distriktom upravljao je novi generalni guverner sa središtem u Havani. Lokalni upravitelji generalne kapetanije izvorno su bili pod nadzorom Audijencije u Santo Domingu, međutim taj je nadzor postepeno opao te se na kraju sveo isključivo na nadzor nad sudskim poslovima. Nadzor je potpuno ukinut nakon formiranja audijencija u Puerto Principeu (1800.) te Havani (1838.). Godine 1825., nakon gubitka kontinentalnih posjeda, španjolska kruna je upraviteljima dala izvanredne ovlasti na polju administracije, pravosuđa i financija, a u drugoj polovici XIX. vijeka dobili su i titulu generalnog kapetana.

Administracija je doživjela i brojne promjene krajem XIX. vijeka, a tokom kubanske borbe za nezavisnost, međutim one nikada nisu u cijelosti implementirane, što zbog nedostatka volje na strani Španjolaca, što zbog činjenice da je nakon rata za nezavisnost Kuba potpala pod kratkotrajnu američku vojnu upravu.