General artiljerije

General topništva (njem. general der artillerie, rus. генерал от артиллерии) je vojni čin karakterističan za njemačku i rusku vojsku.

Oznaka čina generala topništva u Hrvatskom domobranstvu Nezavisne Države Hrvatske.

U Njemačkoj je navedeni čin postojao u njemačkoj vojsci za vrijeme Njemačkog carstva (Deutsches Heer), njemačkoj vojsci za vrijeme Weimarske Republike (Reichswehr), te njemačkim oružanim snagama u Trećem Reichu (Wehrmacht). Časnici u pješaštvu imali su ekvivalentni čin generala pješaštva, dok su časnici u konjaništvu imali ekvivalentni čin generala konjice. Prema hijerarhiji čin ispod generala artiljerije bio je čin general-lajtnanta, dok je neposredno viši čin bio čin general-pukovnika. Čin je također korišten u Hrvatskom domobranstvu Nezavisne Države Hrvatske tijekom drugog svjetskog rata.

U Rusiji čin generala artiljerije postojao je za vrijeme Ruskog carstva i dodjeljivao se pretežno generalima njemačkog podrijetla. Čin je u rusku vojsku uveo car Pavao 29. studenog 1796. godine. Kao i u njemačkoj vojsci, za pješaštvo i konjicu postojali su ekvivalentni činovi generala pješaštva odnosno generala konjice. U sovjetskoj Rusiji dekretom od 16. studenog 1917. navedeni čin je ukinut.