Gene Sharp (rođen 21.2. 1928. - ) je osnivač američkog Albert Einstein Institution koji je barem formalno neprofitabilna civilna udruga dok je on sam nazivan Machiavellijem nenasilja i Clausewitcem nenasilnog ratovanja [1] .

Diplome uredi

Gene Sharp je rođen u imućnoj bostonskoj obitelji 1928. godine što mu je omogućilo najbolje moguće školovanje tako da na Oxfordu prije svoga 25 rođendana dobiva dvije univerzitetske diplome iz sociologije kojima će dodati 1968. godine i onu doktora političke teorije [2].

Teorija uredi

Osnovni temelj svih radova Gene Sharp čini istraživanje uspjeha nenasilne borbe Gandija protiv britanske vlasti nad Indijom kao i u manjem dijelu uspjeh također nenasilne borbe Henry David Thoreau za ukidanje ropstva u SADu.

Prvo i verovatno najvažnije delo Sharpa je knjiga The Methods of Nonviolent Action iz 1973. godine u kojoj pruža pragmatičnu političku analizu nenasilnih akcija protiv vlasti. Osnovna teorija te i drugih njegovih knjiga je da temelj vlasti je poslužnost stanovnika prema njoj tako da ako stanovnici ne slušaju vlast ona gubi svoju moć.

Ova knjiga i političko-sociološke teorije iz nje na početku nisu bile dobro prihvaćene, ali nakon nekoliko uspješnih ili ne pokušaja CIAe rušenja stranih vlada koji su donesli negativne internacionalne poene u prvoj polovici osamdesetih SAD donosi odluku o stvaranju i potpomaganju civilnih udruga čiji bi zadatak bio sličan onima iz prošlog razdoblja.

Revolucije/pučevi uredi

Iako do prvog uspjeha djela Gene Sharpa dolazi 1991. godine u doba raspada SSSR-a kada vlade tadašnjih sovjetskih republika Estonije, Latvije i Litve korist njegovu knjigu o civilnoj obrani u svom uspješnom pokušaja borbe za samostalnost 1991. godine on će svoju slavu steći tek tijekom obojenih revolucija.

Prva od tih revolucija je ona srpska kada Otpor koristi njegovu knjigu Iz diktature u demokratiju i obuku koju njegovi članovi dobivaju od Albert Einstein Institution za rušenje Slobodana Miloševića. Također prije svega ova knjiga, a potom i drugi Sharpovi su korišteni za "revolucije" u Gruziji, Ukrajini, Kirgistanu, Moldaviji i pokušaje državnog udara u Bjelorusiji (2005), Iranu (2009), Kini (1989), Venezueli itd.

Oleg Kirijenko iz pokreta Pora koji je doveo na vlast u Ukrajini Juščenka je za Holandski radio 2004 izjavio:

"Biblija Pore je bila Sharpova knjiga Iz diktature u demokratiju koja je također korištena u Srbiji od Otpora. Aktivist Pore su je bili sami prevodili, ali onda smo pisali Albert Einstein Institution koji je na vlastiti račun preveo i poslao nam 12.000 primeraka.

Vremenski poslednje revolucije koje se pozivaju na Sharpov rad su one u arapskim državama koje su uspjeli oboriti doživotne predsednike Egipta i Tunisa s vlasti.[3]

CIA uredi

U prvoj fazi svog rada to jest u doba Hladnog rata osnovu Sharpovog rada nije činila borba protiv diktatura za stvaranje demokratije nego konkretno borba protiv samo komunističke diktature. Iz ovog doba poznata je njegova knjiga Making Europe Unconquerable čiji cilj je bio kao i od njegovog Non Violent Sanctions Program da učini Evropu neosvojivom to jest da organizira civilne udruge koje će se boriti protiv Sovjetske okupacije zapadne Evrope ako do nje dođe [4].

Jedan od najvećih financijera Albert Einstein Institution je International Republican Institute koji je dio National Endowment for Democracy [4] , a čiji jedini financijski izvor je američki državni budžet [5] dok mu je program "promocija" SADu prijateljskih demokratija.

Izvori uredi

  1. Weber, Thomas. Gandhi as Disciple and Mentor. Cambridge University Press, Cambridge 2004
  2. „Gene Sharp biografija”. Arhivirano iz originala na datum 2011-02-17. Pristupljeno 2011-02-21. 
  3. KIRKPATRICK, DAVID and SANGER, DAVID (13. 02. 2011.). „New York Times”. New York Times. str. 1. Pristupljeno 13. 02. 2011. 
  4. 4,0 4,1 The Albert Einstein Institution: non-violence according to the CIA
  5. „NED: History”. Pristupljeno 9 August 2010. 

Vanjske veze uredi