Gej strejt alijansa (Srbija)

(Preusmjereno sa stranice Gej strejt alijansa (organizacija))
Za ostale upotrebe, v. Gej strejt alijansa.

Gej strejt alijansa (GSA) je srpska nevladina organizacija osnovana 2005. godine u Beogradu. Ova organizacija se bavi ljudskim pravima, političkim lobiranjem za dobrobit LGBT osoba i drugim srodnim projektima. GSA je bila noseća organizacija iza prve održane Parade Ponosa 2010.

Gej strejt alijansa (GSA)
Datum osnivanja17. novembar 2005.
SedišteBeograd, Srbija
Područje
bavljenja
LGBT prava, Lobiranje,Monitoring
Značajni/e
predstavnici/e
Lazar Pavlović, Mirjana Bogdanović
WebsiteZvanični sajt GSA

Osnivanje uredi

Neposredni povod za osnivanje GSA je pokušaj novosadske policije 2005. godine da napravi popis LGBT osoba i prikupi što više ličnih podataka o njima. Kao odgovor na ovakav nezakonit čin policije, LGBT aktivista Boris Milićević organizuje kampanju kojom se informiše javnost o ovom pokušaju i u kojoj je više od 600 LGBT osoba, njihovih prijatelja i rođaka poslalo svoje lične podatke predsedniku Srbije, premijeru, predsedniku parlamenta i ministarstvima policije, pravde i ljudskih prava kao znak podrške LGBT populaciji u Srbiji i zaštiti njihovih ljudskih prava.

Nakon toga, 17. novembra 2005. godine u Beogradu, Milićević sa grupom prijatelja osniva Gej strejt alijansu. GSA je nastala po modelu američkih “Gay Straight Alliances”, organizacija koje deluju širom SAD na koledžima i u srednjim školama, a koje takođe okupljaju LGBT i heteroseksualne osobe sa ciljem inkluzije i što bolje socijalizacije LGBT populacije u obrazovnim sredinama.[1]

Izvori uredi

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi